Тайната е разкрита как Англия успя да преодолее прокобата никога да не печели мач с изпълнение на дузпи след редовното време и продълженията на Световното първенство. "Трите лъва" отстраниха Колумбия на 1/8-финалите, а огромната заслуга за това е на психолога д-р Пипа Грейндж. 

Тя е била назначена още миналия ноември на длъжността Директор на личностното и отборното развитие в представителната гарнитура на островитяните. И основната ѝ роля била в това време да успее да укрепи психологическата устойчивост на играчите. И изглежда се е справила. 

Титулуваната специалистка има огромен опит в спортната психология. Тя е работила на подобна длъжност в националния отбор на Австралия по плуван, който участва на Олимпийскит игри в Лондон през 2012 г. 

Тогава е успяла да се справи с хулиганската практика "старите кучета" да погаждат унизителни номера на новите членове на състава. И това помогнало на австралийцит да постигнат много по-добри резултати. 

Селекционерът Гарет Саутгейт я познава много добре, защото тя му е помогнала да преодолее своя собствен кошмар с пропусната дузпа в решителна фаза на голям шампионат. Заради неговия пропуск от бялата точка, Англия отпадна на полуфинал на домашното си Европейско първенство през 1996 г.