Англия сътвори нещо изключително рядко на голямо първенство - да постигне победа в елиминационната фаза след изпълнение на дузпи. В жертва на "трите лъва" се превърна тимът на Колумбия, но и преди тази положителна развръзка за островитяните е имало драматичен момент по време на изпълненията. 

Нападателят Джейми Варди, който се появи на терена в 88-та минута на мястото на Рахийм Стърлинг, е бил определен от селекционера Гарет Саутгейт да изпълни решаващата пета дузпа. Точно преди изстрелите от бялата точка звездата на Лестър му обявил, че има разтежение в слабините. 

Това наложило смяна на последния изпълнител на пожар. Така зад топката застана Ерик Дайър, а той превърна дузпата в гол, макар изпълнението му да не беше категорично и Давид Оспина да успя да отклони леко кълбото. 

Всичко е добре, когато завършва добре, но за Варди кошмарът не е приключил. Нападателят по всяка вероятност ще отпадне от групата за четвъртфинала с Швеция заради този проблем, освен ако лекарският щаб не сътвори чудо и не го вдигне на крака. Той изиграл последните минути от продълженията на обезболяващи инжекции.