В сряда се официализира отпадането на световния шампион Германия на Мондиал 2018. Бундестима преклони глава в група F, записвайки една победа над Швеция (2:1) и две загуби – Мексико (0:1) и Южна Корея (0:2) и завърши на четвърто място в квартета. Играта на футболистите на Йоаким Льов не се понрави на никого. Отпадането е болезнено, след като Маншафта влезе на Световното първенство в Русия с големи очаквания.

В три поредни години, футболните фенове стават свидетели на отпадане на световния шампион още в груповата фаза на турнира. През 2010 година Италия не премина групите в Южна Африка, а дори бе на последното четвърто място въпреки триумфа си в Германия през 2006. „Скуадра адзура” записа две равенства – срещу Парагвай и Нова Зеландия и падна от Словакия с 3:2. Мондиал 2010 бе прекрасен за Испания, който триумфира над Холандия във финала в Йоханесбург. Андрес Иниеста бе героят за Ла Фурия, но злата поличба ги застигна четири години по-късно.

Ла Роха стартира с унизителното за световен първенец 1:5 от вицешампиона Холандия. Във втория кръг на групите Чили надви с 2:0 испанците. В третия мач все пак хората на Висенте дел Боске победиха Австралия с 2:0, но мачът бе без никакво значение.

Ето, че тазгодишният Мондиал отново продължава традицията първенците да не съумяват да продължат към елиминационната фаза. През 2006 Бразилия бе световният владетел на футбола и премина с лекота групата си с Австралия, Хърватия и Япония.Все пак, на Мондиал 2002 в Япония и Южна Корея, световният шампион Франция претърпя крах, финиширайки на последното място с едва една точка. От групата продължиха Дания и Сенегал, а Уругвай бе трети пред „петлите”. Единствената точка, която хората на Роже Льомер спечелиха бе срещу Уругвай, завървайки 0:0 в корейския град Бусан.