Бразилия се класира по много зрял начин към финалната фаза на Мондиал 2018, след като надви с 2:0 Сърбия в мач, игран на „Октритие Арена” в Москва. Полузащитникът Паулиньо даде аванс на петкратния световен шампион в 38-ата минута, а Тиаго Силва удвои за "селесао" в 68-ата. Бразилия допусна разклащане в първите минути на второто полувреме, когато Сърбия се опита да върна гола пасив, но вторият гол на „златистите” удуши всякакви сръбски мечти за класиране напред на Световното първенство. По този начин Бразилия се настани на първото място в група Е, а на осминафиналите ще играе с Мексико, който финишира втори в група F. Швейцария също излиза от тази група, като завърши втори с актив от пет точки. „Кръстоносците” ще мерят сили с Швеция, които оглавиха група F.

Тите разчете на 4-3-3 на "Откритие Арена", като Неймар, Фелипе Коутиньо и Уилиян бе офанзивното трио зад гърба на нападателя Габриел Жезус. Жоао Миранда бе с капитанската лента за „златистите”. Тите не посмя да направи една промяна за отбора си от предния мач срещу Коста Рика, спечелен с 2:0.

Младен Кръстаич пък стартира с 4-2-3-1, а Александър Митрович търсеше попаденията във вратата на Алисон. Селекционерът направи три промени от мача с Швейцария.Душко Тошич, Лука Миливойевич и Бранислав Иванович бяха на скамейката, като Милош Велкович, Адем Ляич и Антонио Рукавина заеха местата им.

Любопитен бе фактът, че Бразилия имаше едва един успех в последните си седем мача срещу национални отбори от Европа. Победата дойде срещу Хърватия през 2014 с 3:1, а в останалите шест мача записа два равни и четири поражения. Триумфът над "белите орли" се явява втори в осем срещи.

Бразилия стартира по-дейно срещата, но сръбската отбрана някак се справяше с опитите за гол на "селесао". В седмата минута дойде първата опасност пред Стойкович. Коутиньо пусна по земя към Неймар, който бе в очевадна засада, но страничният съдия не я маркира. Ней стреля от близка дистанция, но Стойкович изчисти кълбото. Две минути по-късно Марсело бе принудително заменен, след като левият бек почувства болки в десния крак. На негово място се появи Фелипе Луис.

В 25-ата минута Неймар комбинира на двойно с Габриел Жезус и стреля от малък ъгъл. Вратарят на западните ни съседи реагира мигновено и блокира изстреля, чистейки с лявата ръка.

Натискът на Бразилия даде резултат в 36-ата минута. Защитата на "орлите" не се придвижи в пакет и бе наказана. Коутиньо прехвърли по феноменален начин централната двойка бранители, за да изведе включващия се от дълбочина Паулиньо. Халфът на Барселона с фино докосване прокара топката над сръбския страж, за да поведе бразилците напред – 0:1.

Второто полувреме започна със сериозен натиск на сърбите към вратата на Алисон. Защитата на Бразилия започна да се пропуква, а западните ни съседи се възползваха от състоянието, с което "селесао" се върна след почивката. В 58-ата минута Сърбия имаше чуден шанс да изравни. Ляич се отскубна отдясно, и направи числен превес, но пасът му бе безобразен и попречи на Костич да затурдни Алисон.

В 61-ата минута Алисон за малко да подари гол на сърбите. Костич центрира отдясно, а вратарят изби слабо топката към Митрович. Нападателят стреля с глава от шест метра, но Тиаго Силва бе пред голлинията, за да спре хода на топката. Четири по-късно отново Митрович стреля с глава, но този път Алисон подчини топката на голлинията.

Натискът на сърбите вещаеше попадение, но в 67-ата минута Тиаго Силва потуши амбициите на хората на Кръстаич. Неймар центрира от корнер и намери връхлитащия Тиаго Силва, който от близка дистанция порази Стойкович за 2:0.

Този гол съсипа психически сърбите, които до края на срещата не намериха нови сили да променят хода на срещата, докато Селесао започна да се забавлява. Голямата звезда на петкратните световни шампиони Неймар опита на два пъти в края на мача да се запише сред голмайсторите, но Стойкович го отчая.

Сърбия - Бразилия 0:2

0:1 Паулиньо (36)

0:2 Тиаго Силва (68)

Сърбия (4-2-3-1): Владимир Стойкович - Антонио Рукавина, Никола Миленкович, Милош Велкович, Александър Коларов - Неманя Матич, Сергей Милинкович-Савич - Душан Тадич, Адем Ляич (75'- Андрийя Живкович), Филип Костич (82' - Неманя Радонич) - Александър Митрович (89' - Лука Йович)

Бразилия (4-3-3): Алисон Бекер - Марсело (10' - Фелипе Луис), Жоао Миранда, Тиаго Силва, Фагнер - Каземиро, Паулиньо (66' - Фернандиньо) - Неймар, Фелипе Коутиньо (80' - Ренато Аугусто), Уилиян - Габриел Жезус.

Съдия: Алиреза Фахрани (Иран)

59 снимки