Сърбия и Бразилия ще излязат в ключова битка за класиране на 1/8-финалите на Мондиал 2018, като селесао все пак има известно предимство и това поставя балканците в трудна позиция и те се нуждаят само от победа.

Бразилия е начело в група Е с 4 точки, колкото има и Швейцария. Сърбите са трети във временното класиране с 3, а Коста Рика е с 0.

От 21 часа е мачът Бразилия – Сърбия, а по същото време стартира и двубоят Швейцария – Коста Рика.

И двете срещи ще следим с текстов коментар в GONG.BG.

Трудната победа над Коста Рика поуспокои ситуацията в лагера на петкратния световен шампион, но лошите новини за Тите са свързани с контузиите на Дъглас Коста и Данило, които няма да могат да играят.

Полузащитникът се включи добре при успеха над костариканците, когато влезе от пейката и със сигурност ще липсва на отбора. На негово място Тите най-вероятно ще заложи отново на Уилиан, докато Фагнер ще остане на позицията на десен краен защитник.

Добрата новина за бразилците е, че суперзвездата Неймар напълно е преодолял травмата, която го извади от игра за последните месеци от сезона, което бе потвърдено от лекаря Родриго Ласмар и на него отново ще се разчита да изведе отбора до победа.

В същото време драматичната загуба от Швейцария постави хората на Младен Кръстаич в трудна позиция. Те обаче трябва да се отърсят от разочарованието и да се опитат да поднесат изненада, което със сигурност няма да бъде лесно.

„Бразилия си е Бразилия и никога не знаеш кога ще играят на най-доброто си ниво. Те имат топ играчи от големи клубове, но мисля, че Коста Рика и Швейцария показаха как трябва да се играе срещу тях. Гледахме и двата им мача и знаем кои са техните слабости, както и нашите силни страни. Имаме шансове, защото напрежението при тях е по-голямо, отколкото при нас“, заяви нападателят Александър Митрович.

Бразилия има само една загуба в последните си 23 международни мача, която бе от Аржентина в контрола преди година. След това в 13 мача тимът постигна 9 победи, но може би по-впечатляващо е, че само в 3 от тези мачове отборът получи гол във вратата си.

В Швейцария се радваха преди двубоя с Коста Рика, след като ФИФА пожали Гранит Джака, Джердан Шакири и Щефан Лихтщайнер заради начина, по който изразиха радостта си от головете при победата над Сърбия. 

Въпреки че отправиха политически послания, тримата се разминаха само с глоби, като Джака и Шакири трябва да платят по 10 000 швейцарски франка, а Лихтщайнер – 5000. Освен това, са предупредени за бъдещото си поведение. 

Случилото се донесе някои крити от феновете дори в швейцарските медии, но според Михаел Ланг атмосферата в тима е отлична. „Духът ни е дори още по-силен. Единни сме и не спираме да си помагаме“, заяви той. 

Иначе „кръстоносците“ знаят, че с победа срещу вече отпадналия съперник ще си осигурят място на осминафиналите, като ще опитат дори да спечелят групата, постигайки възможно по-убедителен успех. 

Тимът от Централна Америка не успя да повтори подвига си отпреди 4 години, когато стигна до четвъртфиналите и отпадна без загуба и сега ще опита да си тръгне поне с точка и да обърка сметките на европейците.

Хората на Владимир Петкович обаче са изключително солидни в представянето си, като успяха да удържат серията си без загуба на 8 мача, а в последните си 19 срещи имат само едно поражение – 0:2 от Португалия в световната квалификация, което показа, че са много трудни за преодоляване. 

Швейцарците зависят доста напоследък от Джердан Шакири, който е бил замесен в пет от последните шест гола, вкарвайки 4 от тях. Те ще трябва да покажат повече разнообразие и да изключат всякакво подценяване, за да постигнат нов добър резултат.