Отборът на Колумбия победи Сенегал с 1:0 в последен, трети мач от група Н на Мондиал 2018 и се класира за осминафиналите в група Н, събирайки 6 точки в челото на класирането.

В следващата фаза Колумбия ще играе срещу втория от група G, който ще е Англия или Белгия.

Тимът на Сенегал остана на трето място в групата с 4 точки и отпадна от Световното първенство по футбол.

Като втори се класира отборът на Япония, който загуби с 0:1 от Полша, също събра 4 точки и имаше същата голова разлика като Сенегал 4:4, но заради по-малко жълти картони изпревари сенегалците.

В директния мач между Япония и Сенегал в групата резултатът бе 2:2.

Победният гол за Колумбия в двубоя срещу Сенегал падна през второто полувреме. В 74-ата минута Йери Мина отбеляза на 1:0 за Колумбия, засичайки с глава центриране от корнер. Именно Йери Мина бе избран за Играч на мача между Колумбия и Сенегал.

През първото полувреме най-интригуващият момент бе отсъдената дузпа и съответно отмененото решение на рефера Милорад Мажич за наказателния удар. В 18-ата минута Мажич отсъди нарушение на Давинсон Санчес срещу Садио Мане в наказателното поле.

След намесата на системата ВАР, реферът Милорад Мажич промени решението си и дузпа за Сенегал нямаше с извода, че Санчес първи е играл с топката при съприкосновението с Мане.

Преди това, в 9-ата минута при атака на Сенегал, Кейта Балде центрира към наказателното поле, където вратарят на Колумбия Давид Оспина улови топката. Малко по-късно Хуан Кинтеро стреля ниско по терена, като стражът на сенегалците Хадим Ндиайе се справи и изби топката.

Колумбийците имаха нов шанс в 25-ата минута. Хуан Кинтеро прати топката в наказателното поле на Сенегал, но там Радамел Фалкао не успя да засече добре топката към вратата на съперника, а и бе в засада.

ВИЖТЕ РАЗВИТИЕТО НА ДВУБОЯ

100 снимки

След почивката Сенегал имаше нови възможности за попадение. В 64-ата обаче Садио Мане не успя да отправи хубав удар, след като се подхлъзна при изпълнението.

Научавайки резултата в другия мач от група Н, където Полша поведе на Япония и така бяха на път да отпаднат, футболистите на Колумбия натиснаха съперника.

В 68-ата минута Луис Муриел падна в наказателното поле на Сенегал след сблъсък с вратаря Хадим Ндиайе, който с крак изби топката.

Колумбия нанесе своя удар в 74-ата минута.Йери Мина даде преднина на колумбийците след като засече с глава след центриране в наказателното поле.

Сенегалците опитаха да изравнят и да се върнат в играта за класиране на осминафиналите, но не успяха.

В 77-ата минута Давид Оспина спаси удар на Мбайе Нианг към вратата на Колумбия, а малко по-късно пак Оспина се намеси навреме.

До края усилията на сенегалците за гол и изравняване не дадоха резултат и тимът, воден от Алиу Сите отпадна от Мондиал 2018.

Стартовите състави:

Сенегал: Хадим Ндиайе, Калиду Кулибали, Салиф Сане, Юсуф Сабали, Ламин Гасама, Идриса Гана Гей, Шейку Куяте, Кейта Балде, Мбайе Нианг, Исмаила Сар, Садио Мане

Колумбия: Давид Оспина, Йоан Мохика, Давинсон Санчес, Йери Мина, Сантяго Ариас, Хуан Кинтеро, Карлос Санчес, Матеус Урибе, Хамес Родригес, Хуан Куадрадо, Радамел Фалкао

19 снимки

Япония тръгна да се "дави" във Волга, но съдбата ги целуна

Класиране по феърплей – за първи път в историята

Кой от какво се нуждае в група H?

Директна битка за място на осминафинал: Сенегал-Колумбия