С драма, която накрая бе белязана от категоричен футболен фарс, завърши груповата фаза за група Н. Полша надви Я на „Волгоград Арена”, за да достигне до първа победа на Мондиал 2018. Голът за „дружина полска” бе дело на Ян Беднарек в 60-ата минута. Защитникът бе най-съобразителен в наказателното поле и засече центриране на Камил Гросицки, за да доведе Полша до първи успех на Световното. Въпреки загубата, Япония продължава напред, като финишира на второ място в групата с четири точки. Точно толкова има и третият Сенегал, а показателите на двете селекции са абсолютно равни. Головата разлика е 4:4, като отбелязаните и допуснатите голове са напълно идентични. По футболния правилник на Мондиала следва да се гледат картоните, където „самураите” имат 4, докато Сенегал са със шест, което автоматично ги праща на по-задна позиция в групата, заради по-слабия "феърплей". Пародиен бе фактът, че последните 15 минути на срещата във Волгоград се играха в по унизителен за футбола начин на игра. Япония владееше почти непрестанно топката и не търсеше никакви атаки към полската врата, макар да губеше, тъй като знаеше резултатът от другата среща. Полша, от своя страна, не играеше за нищо и се задоволяваше с успеха, който им бе пръв и последен на Мондиал 2018. След третия тур от групата, Колумбия и Япония продължават към осминафиналите на Световното първенство в Русия, докато Сенегал и Полша си стягат багажите за родните места.

Мачът бе белязан от рекордна посещаемост на "Волгоград Арена", като на стадиона присъстваха 42 189 зрители. Предната среща, която се игра във Волгоград бе между Англия и Тунис, като тогава имаше  41 064 по трибуните. Това бе последната среща, която се игра на този стадион, който бе построен специално за Мондиал 2018.

Акира Нишино започва с 4-4-2 на терена във Волгоград, като нападението на азиатците ще бъде водено от Шинджи Оказаки и Муто. Само петима запазват мястото си на терена за „самураите” след равенството със Сенегал (2:2).

Адам Навалка пък също прави пет промени за последния мач на „дружина полска” на Мондиал 2018. Поляците излизат във формация 3-4-3, а атаката е водена от звездата на отбора Роберт Левандовски. Лукаш Фабиански заменя Шчесни на вратата. Артур Йерджейчик, Камил Гросицки, Камил Глик и Рафал Курзава пък заменят Лукаш Пишчек, Михал Паздан, Мачей Рибус и Давид Ковнацки. Промяната на вратата за поляците може да разбие прокоба, която тегне над Полша от 1986 година. Полша няма чиста мрежа на Мондиал от 1986 година, когато побеждава с минимакното 1:0 Португалия.

В 13-ата минута дойде първото сериозно положение в мача. Йошинори Муто стреля много добре към вратата на Лукаш Фабиански, но полският страж се намеси много добре и предотврати попадението за японците.

Срещата стартира с лек превес в играта на поляците, които се опитваха да наложа някакъв натиск върху японската отбрана, но „самурайските” действия бяха безупречни. От другата страна на терена положението бе същото, след като полският блок в центъра не позволяваше волности на японската атака.

Първото по-сериозно положение в срещата дойде в 13-ата минута, когато Йошинори Муто стреля силно към вратата на Полша, но Лукаш Фабиански показа класа и предотврати опасността. Седем по-късно Гросицки тества отбраната на Полша с брилянтно центриране, което бе към Рафал Курзава, но Мая Йошида изпревари халфа и изчисти в корнер.

В 33-ата минута „Волгоград Арена” видя най-доброто от първата част. Хората на Адам Навалка създадоха постепенна атака, а Курзава пусна надясно към Бережински. Халфбекът отпрати чудесна топка към наказателното поле, за да намери Гросицки, който отправи перфектен удар с глава. Капитанът на Япония Ейджи Кавашима извади чудесен рефлекс и с една ръка спря пътя на топката, след което тя продължи към гредата му, но все пак гол за Полша нямаше. Нужно бе да се провери и технологията на голлинията, тъй като кълбото бе преминало с ¾-ти от обема си линията, но не и с целия.

До края на полувремето Муто се опита да затрудни Фабиански, но стражът не показа колебания.

Второто полувреме започна под диктовката на Полша, който наложи известен натиск върху японската отбрана.

В 60-тата минута все пак публиката във Волгоград видя гол. Камил Гросицки центрира от свободен удар, където намери връхлитащия Ян Беднарек, а защитникът от упор "разстреля" Кавашима - 0:1. 

В 74-ата минута Япония стигна до най-чистото си положение, като Мая Йошида засече центриране с глава, но топката премина встрани. В този момент "синята" част от стадиона изригна, след като разбра, че Колумбия поведе на Сенегал, а по този начин и двата отбора се класираха. До края на срещата, мачът продължи в по-тъжно от тренировъчно темпо, като нито една от двете страни не опита да направи нещо интересно на терена. Играчите на Полша не атакуваха съперниците, които владееха топката, като дори стояха на десетина метра от тях. Дори в самия край на срещата съдията Силхазве принуди японците да изчистят топката, тъй като треньорът Навалка не можеше да извърши последната си смяна в срещата. Те не го направиха и зимбабвиецът даде край на срещата.

 

Тук, специално за Вас, следихме срещата минута по минута.

Япония - Полша 0:1

0:1 Ян Беднарек (60')

Япония (4-4-2): Ейджи Кавашима Хироки Сакай, Мая Йошида, Юто Нагатомо - Готоку Сакай, Гаку Шибасаки, Хотару Ямагучи, Такаши Усами (65' - Такаши Инуи) - Йошинори Муто (82' - Макото Хасебе), Шинджи Оказаки (47' - Юя Осако)

Треньор: Акари Нишино

Полша (4-2-3-1): Лукаш Фабиански - Артур Йедржейчик, Ян Беднарек, Камил Глик, Бартош Бережински - Яцек Горалски, Гжегож Криховяк - Рафал Курзава (79' - Славомир Пешко), Пьотр Зиелински (79' - Лукаш Теодорчик), Камил Гросицки - Роберт Левандовски

Треньор: Адам Навалка

Съдия: Яни Силказве (Зимбабве)