Мексико смая всички, побеждавайки световния шампион Германия. Никой не очакваше това. Никой, с изключение на мексиканския селекционер Хуан Карлос Осорио и неговите футболисти. През последните няколко месеца Осорио внимателно мислеше над план как да победи световните шампиони. Е, на "Лужники" този план бе изпълнен до последния детайл.

Ето и ключовете за успеха на Мексико, разкрити от сайта на FIFA:

Постоянна преса

"Познаваме стила на Германия и знаем, че успехът на тяхната система е основан на краката на Тони Кроос, така че първият ни приоритет бе да го неутрализираме", споделя Чичарито. "Но не ставаше въпрос да направим просто това. Моята работа бе да опитам да спра Хумелс, който е най-добрият им защитник с топка, от това да играе своята игра. Целта бе да нарушим техния ритъм."

И докато Германия имаше по-голямо владение на топката, особено през второто полувреме, играта на преса на мексиканците не им даваше нито миг покой. Доказателство е, че мексиканците отнеха владението на топката на съперника 38 пъти спрямо 31 на германците.

Скоростни контри

"Знаехме, че Ел Профе ("Професора", прякорът на Осорио) е прекарал месеци в изработване на неговия план, но на нас ни каза за него наскоро", обяснява Ектор Ерера, който изигра великолепен мач. "Идеята беше да ги пресираме и да разгърнем играта си възможно най-скоростно, за да използваме скоростта на атакуващите си играчи."

Именно Ерера започна атаката, довела до гола на Мексико с перфектен пас към Чичарито, който пък асистира на Ървин Лосано за гола. 

Самочувствие и отборен дух

"Тази победа принадлежи на всички играчи и на Ел Профе Осорио повече отколкото на всеки друг", заяви халфът Едсон Алварес, който влезе като резерва в Москва. "Знаехме, че той ще подготви мача в дълбочина и му се доверихме. А той също показа доверие в нас. Изключително благодарен съм, че ми даде възможността да играя на Световно първенство само на 20 години."

Тези сантименти бяха широко разпространени сред играчите на Мексико, които говореха с много топли чувства за доверието си в плановете на Осорие. Чичарито стигна дотам да го нарече "гений". Чувството е взаимно. Говорейки след последния сигнал колумбийският треньор каза: "Поздравленията трябва да са за играчите. Опитните предадоха посланието сред младите и всички се справихме изключително добре. Бяхме смели. Играем за любовта от победата, а не от страха от загубата.

Бързо обучение

Само преди година Мексико загуби с 1:4 от Германия на Купата на Конфедерациите. Според Ерера, онзи резултат е ключов за победата сега. "Не е нужно да казваме, че научихме много от това, което стана тогава. Знаехме, че не можем да им даваме толкова пространства, трябваше да ги пресираме през цялото време. Това беше ключово за да играем така."

Ернандес отказа да се понесе на гребена на вълната, което е още един знак за обучителния процес на Мексико. "Какъв е смисълът да спечелим сега, ако след това загубим от Швеция или Корея? Очевидно отпразнувахме в съблекалнята, но беше съвсем спокойно. Това е първата стъпка и има още дълъг път."

Този отговор бе в ярък контраст спрямо огромните празненства на феновете по време и след мача. Турнирът едва започна, но датата 17 юни 2018 ще остане завинаги в историята на мексиканския футбол.