Доскорошният мениджър на Месут Йозил в Арсенал – Арсен Венгер призна, че е останал силно озадачен от представянето на германския национал по време на Мондиал 2018.

29-годишният играч отнесе най-много упреци от всички в „бундестима” след срамното отпадане още в груповата фаза. В Германия не спират призивите плеймейкърът да се оттегли от националния отбор. Йозил игра при загубите от Мексико и Република Корея в група F, като остана на пейката при единствената победа – 2:1 над Швеция.

До голяма степен креативният футболист беше анонимен по терените в Русия, а на немските фенове не им трябваха още кой знае колко поводи, за да му се нахвърлях, особено след скандалната снимка с президента на Турция Реджеп Ердоган.

Според Венгер именно огромният шум, който се вдигна около фотоса, е повлиял негативно върху играча, чийто качества са твърде добре известни на французина (все пак той нареди през 2013-а да се платят тогава рекордните за клуба 42,5 милиона паунда). „Познавам отлично Йозил, той е изключителен футболист, но и той, и Илкай Гюндоган пострадаха от случката преди Световното”, заяви Венгер за beIN Sports.

„Те бяха жестоко осъдени в Германия, докато Йозил е човек, който има нужда от това да усеща подкрепа. Той няма нужда от противоречия около себе си. Когато го гледах как играе, имаше ситуации, в които можеше да тръгне напред, да превземе терен, да играе по-вертикално.”

„Месут избираше сигурността, а аз си мислех: „Хайде де, това не е истинският Йозил, когото познавам, това не е човекът, способен да убива.” Той се представи на добро ниво, ала според мен не игра с пълна свобода. Все едно някой му беше дръпнал ръчната спирачка. Гюндоган пък изобщо не игра, а той е великолепен футболист”, допълни Венгер.

Още по темата:

В Германия призоваха Йозил да отговори за снимките с Ердоган

Бащата на Йозил го посъветва да зареже Германия

Йозил за провала: Ще ми трябва време, за да го преодолея

Месут Йозил намекна за расистки обиди спрямо него