Девет дни преди края на Световното първенство, Мондиалът се превърна в Евро. Или ако искате, Световното се превърна в Европейско.

С отпадането на последните два южноамерикански тима - Уругвай и Бразилия, вече в Русия не останаха отбори извън Стария континент, които да спорят за световната титла.

По-рано, още в групите, бяха елиминирани всички африкански отбори. Последният азиатски Япония бе елиминиран на осминафиналите. Там отпадна и Мексико, последният мохикан от зона КОНКАКАФ.

Англия - Белгия, Мондиал 2018, група G

източник: Gulliver/Getty Images

Така останаха само 6 отбора, които ще спорят за трофея. От тях само Англия и Белгия /на снимката/ се срещнаха помежду си в предварителната група с победа на белгийските резерви над английските с 1:0.

В смятания за по-силен поток вече е ясно, че на 10 юли в първия полуфинал ще спорят Франция и Белгия в Санкт Петербург от 21 ч.

Но преди това ще трябва да разберем кои отбори ще се класират за другия полуфинал. В събота в последните два четвъртфинала  ще спорят само европейски отбори. От 21 ч. ще играят Швеция и Англия, а класиралият се от тази двойка ще се изправи на 11 юли от 21 ч. в Москва срещу победителя от сблъсъка Хърватия - Русия - в събота от 21 ч.

Но така или иначе е ясно - на европейска земя шампионът ще бъде европейски тим. Нещо, което не се е случвало само веднъж на Мондиалите в Европа, когато през 1958 година в Швеция Бразилия печели световната титла.