Националният отбор на Англия победи Швеция с 2:0 на четвъртфиналите на Световното първенство по футбол в Русия и се класира за полуфиналите. Англичаните са в Топ 4 на Мондиал за трети път в историята си и за първи път от 28 години насам.

На полуфиналите Англия ще спори с победителя от мача Хърватия - Русия. Двубоят ще е на 11-и юли. Преди това на 10-и юли ще играят Франция и Белгия в първия полуфинал на Мондиал 2018.

Головете за „Трите лъва” вкараха Хари Магуайър в 30-ата и Деле Али в 59-ата минута, но в герой за Англия се превърна вратарят Джордан Пикфорд, който се прояви с невероятни спасявания.

Именно Джордан Пикфорд бе избран за Играч на мача.

източник: Gulliver/GettyImages

При третото класиране на Англия за полуфинал на Световно първенство, футболистите водени от селекционера Гарет Саутгейт надиграха съперника си.

Англия изигра по-добро първо полувреме и заслужено водеше в резултата след първите 45 минути. Попадението за „Трите лъва” падна в 30-ата минута, когато след центриране от корнер на Ашли Йънг, Хари Магуайър засече с глава във вратата на Швеция за 1:0.

ВИЖТЕ РАЗВИТИЕТО НА ДВУБОЯ МИНУТА ПО МИНУТА

Англичаните можеха да вземат и по-солиден аванс за първото полувреме, тъй като в края на частта Рахийм Стърлинг излезе в добра позиция, но не успя да преодолее Робин Олсен.

Иначе в 11-ата минута Андреас Гранквист се намеси навреме и изпревари Деле Али при атака за Англия. Малко по-късно Кайл Уокър и Киърън Трипиър комбинираха добре, а Уокър стреля, но право в ръцете на шведския вратар.

Далечен изстрел на Виктор Клаесон, който прати топката над вратата в 12-ата минута, не притесни Джордан Пикфорд.

Седем минути по-късно при обещаваща атака на англичаните, Хари Кейн стреля вляво от вратата на Швеция. В 26-ата минута Маркус Берг бе потърен с дълго позаване, но атаката на Швеция бе спряна след спорна засада.

64 снимки

Швеция можеше да изравни скоро след почивката. В 47-ата минута бе едно от най-чистите положения за „Тре крунур”. Маркус Берг отправи опасен удар с глава, спасен от Джордан Пикфорд.

В 59-ата минута обаче Деле Али не сгреши и реализира за 2:0 в полза на англичаните. Той засече с глава в близост до вратата на Швеция центриране от Джеси Лингард.

Деле Али стана вторият най-млад играч, който се разписва за Англия на Световно първенство. Рекордът се държи от Майкъл Оуен.

Четвъртфиналът между Швеция и Англия в СНИМКИ

Ново страхотно спасяване на английския страж дойде в 62-ата минута при опасна атака за Швеция, завършена с удар на Виктор Клаесон. Шведският национал не успя да преодолее първо Пикфорд, а после и Джордан Хендерсън, който блокира опита му да прати топката в мрежата на Англия.

Малко по-късно при разбъркване в наказателното поле, топката стига до Хари Магуайър, който стреля над вратата на Швеция, пропускайки да увеличи преднината на своя тим.

В 71-ата минута за трети път Джордан Пикфорд спаси вратата на Англия. Стражът на „Трите лъва” отклони топката след удар на Маркус Берг и в крайна сметка Швеция така и не успя да реализира в този мач.

Стартовите състави

Швеция: Робин Олсен, Лудвиг Аугустинсон, Андреас Гранквист, Виктор Линдельоф, Емил Крафт, Емил Форсберг, Себастиан Ларсон, Виктор Клаесон, Албин Екдал, Маркус Берг, Ола Тойвонен

Англия: Джордан Пикфорд, Джон Стоунс, Ашли Йънг, Хари Магуайър, Кайл Уокър, Киърън Трипиър, Джордан Хендерсън, Деле Али, Джеси Лингард, Рахийм Стърлинг, Хари Кейн

24 снимки

Уникален бас между Ибра и Бекъм за Швеция-Англия

Повече от мач: Швеция срещу Англия

Мечтата на Модрич е жива! Ще успее ли Русия пред погледа на Путин?

Какво правят англичани и шведи преди големия мач?