Легендарният бивш треньор Отмар Хицфелд изрази мнение, ме Германия е трябвало веднага да извади от състава си Месут Йозил и Илкай Гюндоган в мига, в който скандалните снимки с президента на Турция Реджеп Ердоган видяха бял свят. Мотивът на Хицфелд се корени не толкова в самата постъпка на играчите, колкото върху огромния отзвук, който тя предизвика.

За никого не е тайна, че двамата национали на „бундестима” имат турски корени. Инцидентът, който придоби дипломатически характер, се случи ден преди селекционерът Йоаким Льов да обяви окончателния си списък с избраници за Мондиал 2018. В Русия доскорошният световен шампион се представи изключително слабо, като отпадна от надпреварата още в груповата фаза след две загуби (от Мексико и Япония) и едничка победа над Швеция.

Едва по-късно отборният мениджър на „маншафта” Оливер Бирхоф призна, че допусната грешка с повиквателната до Йозил, когото мнозина да зоват да обясни снимките с противоречивия държавен лидер Ердоган.

„Вярвам, че Йозил и Гюндоган не си направиха услуга с това, че заминаха за Световното първенство, след като вече бяха поставени под огромен натиск”, анализира Хицфелд.

„По мое мнение отговорните хора трябваше да ги защитят и да ги оставят у дома. Така двамата можеха да започнат на чисто. По този начин щеше да има мир по време на Световното.”

„За мен цялата история даде отражение върху отбора. На играчите постоянно им се задаваха въпроси по този повод”, допълни Хицфелд.

Още по темата:

В Германия призоваха Йозил да отговори за снимките с Ердоган

Бащата на Йозил го посъветва да зареже Германия

Венгер: Йозил от Мондиала не е този, когото аз познавам

Йозил за провала: Ще ми трябва време, за да го преодолея

Месут Йозил намекна за расистки обиди спрямо него