Можете ли да си представите, че има празник наречен „Ден на мъртвите”?

Ако не сте чували за него не се притеснявайте, защото той се отбелязва далеч от нашите географски ширини и да, правилно чухте това е „празник”. Това е ден който се чества в редица испаноговорящи страни, както и в някои щати в Северна Америка. Така наречената тридневна фиеста заема място в периода 31 Октомври - 2 Ноември. В тези дни хора, чиито близки са загинали, се дегизират в специални костюми, молят се и украсяват гробища. Основната фигура на карнавалът е скелет. Който е изобразен от художника Хосе Гуадалупе Посада в картината "Ла Калавера Катрина" в началото на миналия век, а мексиканците го приемат за символ на древната богиня.

Денят на мъртвите започва да се чества през 16 век когато хората го отбелязвали в началото на лятото, а 2008-а година парадът, чрез който мексиканците отправят молитви за душите на мъртви членове на семействата си и приятели, дори стана част от културното наследство на ЮНЕСКО, досущ като българското нестинарство и други традиции.

Именно поради тази причина редица мексикански фенове, които подкрепят своята родина в Русия, решиха да покажат на московчани на гостите на града своята култура по време на Мондиала въпреки нежеланието за това на някои руски политици. В събитието, разбира се, имаше и местни жители на Русия.

„Тук съм за да се запозная с тази традиция по-отблизо, защото съм чела за нея само от интернет. Така мога да се усетя емоцията и да се докосна до празникът.”

Вярванията са, че молитвите които отправят участващите в празникът се сбъдват, защото на 1 Ноември когато се отбелязва денят на Вси Светии, душите на умрелите слизат на земята и помагат за сбъдването им.

Е, явно мексиканците които са в Русия, честващи денят на мъртвите са подранили с фиестата и нещата за страната в чисто футболен аспект не се получиха на осминафиналите.

Празненствата са си празненства, но дни след тези сцени в столицата Москва – Мексико се изправи срещу Бразилия. Дали в контекста на празникът, дали поради разликата в класите, „селесао” спечели с 2:0, приключвайки мечтата на „ацтеките” за място в следващата фаза.

Сега след края на турнира за Мексико, хората от страната могат да се приберат в своята родина и да се подготвят за официалното отбелязване на „Денят на мъртвите” в края на месец oктомври.