Каква е първата ви асоциация, когато чуете „червен картон” и „световно по футбол” в едно изречение? Естествено, няма как да бъде другояче – печално известната случка между Зинедин Зидан и Марко Матераци във финала на Мондиал 2006. Ударът с глава беше повече от емблематичен финал на една невероятна кариера. Също така и горчив. Или пък радостен, ако сте викали за „скуадра адзура”…

Може би знаете, а може би не, но Зидан не е единственият изгонен във финал на световно първенство. Историята помни и четири други случая, както и куп други любопитни факти около най-тежкото индивидуално наказание във футбола. И как би могло да е другояче, след като 173-ият червен картон (засега последен) беше вдигнат само преди дни…

- Перуанецът Пласидо Галиндо е първият футболист в историята на световните първенства, който бива отстранен от игра. Това се случва в 54-ата минута на двубоя срещу Румъния от откриващия Мондиал през 1930-а. Това е и единственият червен картон за целия турнир.

- Имре Маркос от Унгария пък единственият изгонен на втория Мондиал през 1934. Оттам нататък дисциплинарният рекорд силно се влошава.

- Уругваецът Хосе Батиста получава най-бързият червен картон в цялата история. Още в първата минута той бива изгонен за груб фаул срещу звездата на шотландците Гордън Страхан на Мондиал 1986.

- Както казахме вече, общо 5-има играчи са получавали картони във финален мач от Световно първенство. Първият път, когато изобщо се стига до изгонване на футболисти в двубой за титлата, е през 1990 година в Италия. Куриозно, но тогава и двамата са един и същи отбор – аржентинците Педро Мосон и Густаво Десоти. Първият е отстранен с директен червен картон в 65-ата, а три минути преди края на редовното време Десоти получава втори жълт.

- Във финала на Мондиал 1998 французинът Марсел Десаи става първият отстранен играч от отбора, който впоследствие печели мача.

- Аржентина държи печалното новаторство и в друго отношение. През 2002 Клаудио Каниджа, тогава селекционер на националния тим, става първото официално лице, отстранено от пейката. Бившият нападател доста цветисто псува съдията, за да заслужи тази чест.

- 18 юни 1998 година е денят с най-много червени картони. Тогава петима различни играчи са изгонени в два мача от груповата фаза.

- Ригоберт Сонг (Камерун) е първият футболист с червени картони на два различни Мондиала – през 1994 в САЩ и 1998 във Франция. Зинедин Зидан успява да повтори „постижението”  (1998 и 2006).

- Три южноамерикански страни са лидерите по брой изгонени футболисти. Бразилия, единственият тим, който не е пропускал участие на Мондиал, през годините е видял 11 червени картона. Аржентина е на второ място с 10 изгонени играчи, а Уругвай е с 9.

- Мачът с най-много червени картони в историята на световните финали датира от 2006-а. Тогава се състои известната „битка в Нюрнберг” между Португалия и Холандия. Изгонени са общо 4-ма играчи – по 2 за всеки тим. Главният съдия Валентин Иванов добавя и 16 жълти картони, което също е рекорд.

- Червеният картон във физическия му вид, който познаваме днес, е въведен през 1970 година (преди това играчите са отстранявани без допълнителна сигнализация), но по ирония на съдбата целият турнир преминава без нито един изгонен футболист. Карлос Каззели Гаридо от Чили реално е първият, за когото изразът „видя червения цвят на картона” е верен в пълна степен. Той получава втори жълт картон в 67-ата минута от двубоя  груповата фаза срещу ФРГ, когато поваля Берти Фогтс. Чили губи с 0:1.

- Единственият изгонен във финал на Световно първенство, който не е французин или аржентинец, е холандският национал Джони Хейтинга. Той оставя отбора си с човек по-малко в 109-ата минута от злополучния финал срещу Испания, а малко по-късно Андрес Иниеста бележи победния гол.