България посреща Швеция в мач от квалификационна група А за Мондиал 2018. Тази вечер от 21.45 часа на Националния стадион „Васил Левски“ „трикольорите“ ще се изправят срещу един от традиционно неудобните си съперници, като ще се опитат да обърнат историята и да сложат край на половинвековното чакане. Точно толкова (50 години) изминаха от последната ни победа срещу шведите. Тя датира от есента на 1967 година, когато в квалификация за Европейско първенство нашите побеждават с 3:0. Попаденията тогава са дело на Георги Аспарухов, Никола Котков и Васил Митков. Освен това, доказателство това, колко неприятен противник е за България – Швеция – е фактът, че от 24 години не сме отбелязали гол във вратата му. За последно, поразяваме мрежата на тази селекция през 1993 година. Христо Стоичков е точен от дузпа, а двубоят е квалификация за Мондиала през 1994 година.

Андрей Гълъбинов - тихият голмайстор със спортна кръв

Евентуален успех за момчетата на Петър Хубчев сега би намесил България много сериозно в битката за второто място в Група А. В момента нашата селекция заема четвъртото място с 9 точки, докато Швеция е лидер с 13 пункта. Същият актив има и Франция, но на втората позиция заради по-лоша голова разлика. Третото място заема Холандия с 10 пункта. С „лалетата“ ще премерим сили на 3 септември в Амстердам.

Ивелин Попов и компания показаха, че умеят да „хапят“, след като поднесоха изненада с победата си с 2:0 над Холандия през пролетта. В последствие обаче вместо да затвърдят добрите впечатления при гостуването си на Беларус в началото на юни, те инкасираха поражение.

България и Швеция вече премериха сили веднъж в групата. През октомври 2016 година „трикольорите“ допуснаха неприятна загуба в Стокхолм с 0:3. Именно този развой се надява да не се повтаря националният селекционер Петър Хубчев.

На пресконференцията преди двубоя, той определи шведите като „много силен отбор“. Специалистът отправи и някои критики към нападателя на тима Ивелин Попов, който ще изведе селекцията ни с капитанската лента. Хубчев заяви, че именно Попето трябва да поведе отбора в трудните моменти.

Футболистът на Спартак Москва, на свой ред, отбеляза тенденцията за по-стабилни изяви на България на родна сцена, и така обоснова очакванията си за по-различен мач, сравнено с този от Стокхолм.

Същевременно именно Ивелин Попов е считан за най-голяма заплаха от противника. За това загатна Андреа Гранквист, който говори на брифинга преди двубоя.

Селекционерът на Швеция не се яви на пресконференцията, нито на последната тренировка. Яне Андерсон е измъчван от стомашен вирус, но очакванията са да бъде на скамейката тази вечер.