Може би най-актуалното име на български национал в последните дни е това на нападателя Андрей Гълъбинов. Той дебютира този месец в Серия А, а във втория си мач, който беше с Ювентус, реализира и първия си гол. При това в мрежата на Джиджи Буфон. 

Той даде откровено интервю пред камерата на DIEMA SPORT и за предаването "Домът на футбола", в което разкри каква е натурата му, какъв е бил пътят му във футбола и как е предпочел да играе този спорт, вместо волейбол, след като е от волейболно семейство, а само дядо му е бивш футболист - легендата на ЦСКА Йордан Филипов-Жан. 

Гълъбинов: Сложни мачове за нас, хубаво е да вкараш на Буфон

"Една моя малка цел беше да бъда малко извън полезрението на зрителите, исках да вляза там с играта си, както и става. Вече 12 години съм в Италия, малко трудно беше, но вече съм на най-високото ниво и искам да го задържа." 

"Няма човек, който да ме е карал да избирам футбола, от малък хванах футболната топка и никой не ме е спирал, въпреки че цялото ми семейство е с висококачествени волейболисти. Баща ми и майка ми са с националния отбор, капитани, треньори, но не са ме натискали да избирам техния спорт." 

Гълъбинов: Сложни мачове за нас, хубаво е да вкараш на Буфон

"Ако трябва да съм честен, не познавам и дядо си толкова много, за жалост не успях да го опозная, защото почина, докато бях малък. Но талантът е различен, той беше вратар, а аз съм нападател. Чувал съм, че е спасил дузпа на Кройф, бил е много силен вратар на ЦСКА", разкри Гълъбинов и говори за пътя си във футбола на Апенините. 

"Бях малък, на 14-15 години, когато отидох в Италия. Проблемът тогава беше, че не бяхме в ЕС и трябваше 2 години да не играя футбол. Направих проби с Киево впоследствие, като влязохме в ЕС. Но там бях извън квотата за чужденци, не ми беше лесно. Минах през всички категории на Апенините, за да стигна вече до Серия А."

Джиджи Буфон публикува снимка как Гълъбинов атакува

"Искаше се много време, докато стигна най-високото ниво на футбола там, но се радвам, че го стигнах. Аз вече от години съм национал, с момчетата вече се познаваме. Нямам голяма възможност да гледам български футбол и да се връщам в България, защото програмата ни е много тежка." 

"Нямам никакво свободно време, имам само по ден, ден и половина и затова не се връщам тук. Родителите ми също са в Италия, тук имам само баби, леля ми също, нямам време да се върна в България извън футбола", заяви още нападателят и сподели плановете си за живота след футбола. 

Гълъбинов наказа Юве, но тимът му не взе и точка

"Вече имам завършен университет, имам диплома, не знам дали ще мога да взема и второ висше, но ще видим. Завършил съм икономика, надявам се един ден, като спра с футбола, да го вкарам в действие това образование", каза още Гълъбинов и сравни стиловете при сегашния селекционер Петър Хубчев и при Любо Пенев, при когото дебютира. 

"Още при Любо Пенев дебютирах за България, бях на 24 години. Различна беше реалността тогава за мен, трудно ми беше дори с езика, защото 5 години не се бях връщал. Бях говорил само на италиански, с родителите ми си общувах на български, така че ми идваше понякога да говоря на италиански. Тогава не бях много общителен." 

"Два различни типа треньори са Пенев и Хубчев. Всеки един треньор ни дава нещо различно, различни схеми. Но ние като футболисти сме професионалисти и трябва да се адаптираме към всеки стил на игра", заяви Гълъбинов и говори за шансовете ни в квалификациите. 

Първата жертва на Гълъбинов в Серия А е великият Буфон!

"Сега сме в средата на пътя, най-вече след загубата от Беларус, но това е футболът, не можеш да биеш винаги. Чакат ни тежки мачове, но ние излизаме винаги за победа, имаме надежда за класиране, надявам се да стане", сподели футболистът и говори за престоя си сега в Италия и дузпата срещу Буфон. 

"Надявам се да съм и хладнокръвен, и гладиатор. Това са моменти, които са сложни. Когато заложих топката на дузпата, бях убеден, че ще вкарам и стана. Единственото, което чета, е "Гадзета дело Спорт", там казаха, че съм бил най-силен на терена. Радостен съм за тези думи на такива големи специалисти." 

"Има удовлетворение, но все още не съм направил нищо от това, което мога да направя. Надявам се да се види още от това, което мога да дам на националния отбор на България и на футбола в Италия." 

"Аз съм малко по-резервиран и като човек. Не обичам да влизам в полезрението на медиите, на клюките. От малък обичам да съм малко по-встрани. Ако стана голяма звезда, ще ми е малко по-трудно", завърши Андрей Гълъбинов.