Националният отбор за жени под 19 години завърши лагера си в Самоков. Тази седмица нашите ще участват на Балканското първенство, на което сме домакин. Срещите ще се проведат в зала "Христо Ботев" от 10 до 14 юли. Балканиадата е подготовка за Световното първенство в Унгария и Сърбия. Треньорът Борислав Крачанов говори ексклузивно пред официалния сайт на БФ Волейбол.

Какво постигнахте в подготовката за Световното първенство?

- Първата част беше в Самоков. Наблегнахме основно на физическата и техническата част. Започнахме да вкарваме и отборната тактика, за да уеднаквим системата на игра и момичетата да придобият облик като тим. Смея да твърдя, че първата част от подготовката ни мина доста добре. Свършихме доста неща. Наистина сме доволни. Тук е моментът да благодаря на община Самоков за съдействието, за идеалните условия. Благодаря и на БФ Волейбол, че ни предостави абсолютно всичко, от което имахме нужда.

Сега започва Балканиадата в зала "Христо Ботев". Каква е целта в турнира?

- За съжаление, не изиграхме контролите, които планирахме преди Балканиадата. Така че сега ще са първите ни официални мачове. Ще видим до къде сме стигнали и какво трябва да подобрим. Надявам се с всеки двубой да играем все по-добре. Вярвам, че след като Балканиадата е в България, в София, хората ще дойдат да ни подкрепят. Момичетата да се чувстват като у дома си. Ние като отбор и екип да се отблагодарим на невероятната ни публика с хубави мачове и резултати.

Реална цел ли е спечелването на турнира?

- Да, наша цел е. Но имайте предвид, че това е напълно нов национален отбор. За първи път се сформира с набор 2005-06 година. Не знаем какво другите отбори представляват, но и те не знаят нищо за нас. Не искам да скачам с големи надежди, че 100 процента ще спечели. Искам да играем хубаво. И работата, която свършихме в Самоков, да даде резултат.

Кои от съперниците са най-силни?

- Със сигурност Турция и Сърбия са съперници, които дават заявка за медали без значение от какъв ранг е турнирът. Вероятно ще срещнем някой от тях на полуфинал. Там ще е ключът към големия финал. Но нека първо минем през груповата фаза и да успеем да изиграем силни мачове.

Какво предстои до Световното първенство, когато завърши Балканиадата?

- Оставаме в София. Тук ще бъде последната част от подготовката. БФ Волейбол ни осигури много силен приятелски турнир. Ще дойдат Китай, Бразилия и Южна Корея. Ще го изиграем дни преди заминаването ни за Унгария. Ще ни бъде от полза. Ще се сблъскваме с различни стилове. Още повече ще знаем до къде сме стигнали.

Кулминацията на годината е Световното първенство. До къде стигнахте с разузнаването на съперниците?

- Трудно ни е да намерим информация за Тайланд и Перу. Хубаво е, че ще можем да играем срещу Бразилия в София. Вече знаем за Италия и Канада. За по-голямата част сме събрали нужното. Тайланд и Перу още не са играли контроли. С тайландките играем втори мач на Световното. Дано успеем да разберем нещо, а не да разчитаме само на първия им двубой. За Перу е по-лесно. Срещу тях е последният ни двубой в групата и от четири мача ще съберем информация за стила им.

Добре или зле е, че само Италия е европейски отбор в нашата група?

- От една страна - добре, от друга - нетолкова. В последните години при подрастващите Италия винаги взима медал. Със сигурност този тим отива с цел да е шампион. Дано покажем добър волейбол срещу тях. Европейският стил е различен спрямо азиатския и американския. С приятелския турнир ще успеем да превключваме от един към друг стил.

Каква е целта ни на Световното?

- Мечтите винаги са големи. Колкото са по-големи, толкова повече искаш да ги гониш. Надявам се да играем добре. Дано подготовката и работата ни донесе плодове. А какви ще са резултатите, не мога да кажа. Това са нови национални отбори и не знаем какво да очакваме. Трудно ще е. Искам да накараме всеки един, който ни гледа, да се гордее.