България допусна загуба от Германия с 1:3 (19:25, 25:21, 21:25, 11:25)  в осмия си двубой от Лигата на нациите по волейбол за жени, който се игра в Арлингтън (САЩ). 

Срещата беше равностойна с изключение на четвъртия гейм, а българският тим водеше през по-голямата част от първите. Отлични впечатления отново остави младият диагонал Мерелин Николова.

България започна срещу Германия със състав: разпределител Петя Баракова, диагонал Мерелин Николова, посрещачи Мария Йорданова и Мирослава Паскова, централни блокировачи Мария Кривошийска и Борислава Съйкова, и либеро Мила Пашкулева.

Николова, която беше включена в състава за втората седмица от Лигата на нациите, продължи със силните си изяви на американска земя. С ранен ас младата състезателка на поста диагонал даде импулс на българския тим, който поведе в първия гейм с 4:1. Националките успяха да задържат предимството си в следващите разигравания, но Германия изравни при 10:10. Последва равностойна игра с размени на точки и водачество. Бундестимът успя да направи серия от 3 поредни точки и да излезе напред при 19:16. До края на частта разликата бе увеличена до 6 точки, когато германките затвориха гейма при 25:19 след аут при атака на Йорданова.  

България поведе с 11:6 във втората част, но германките направиха серия от 7 точки за обрат 13:11. Мерелин Николова застана отново на сервис и това даде нов тласък на България. Добрата игра на мрежата и в центъра на Кривошийска и на капитана Паскова спомогнаха националките да вземат аванс и и да не загубят водачеството си до края на гейма, който спечелихме с 25:21 и изравнихме резултата.

Третият гейм беше равностоен до 20:20, но в края волейболистките от Германия проявиха характер и след 25:21 отново поведоха. България изигра слаба четвърта част, не успя нито веднъж да изравни, а допусна преднината на съперника да расте. Съперничките ни затвориха мача с 25:11.

Силно представяне направи Мерелин Николова, която стана най-резултатната състезателка в мача с 18 точки, а 5 от 7-е  точки от начален удар бяха нейно дело. Мирослава Паскова добави 14 точки, а Мария Йорданова   12. България завърши срещата с едва 3 блокади и в крайна сметка отстъпи по всички показатели пред съперника си. Двата тима имаха равен брой грешки - по 21.

България заема последното 16-о място в Лигата на нациите при жените със седем загуби, една победа и едва 2 точки в актива си. В последната седмица от надпреварата, в която тази година няма изпадащи, тимът ще се изправи срещу Китай, Тайланд, Бразилия и Доминиканската Република. 

БТА