Националният отбор на България по волейбол допусна загуба в първия мач от третия турнир в Лигата на нациите. Нашият тим нямаше шанс срещу домакина Китай – 0:3 (15:25, 12:25, 17:25) гейма. Съперникът ни се бори за класиране на Олимпиадата в Париж.

Българките пък имат само една победа в турнира – срещу Южна Корея. През тази година треньорът Лоренцо Мичели извика почти само млади състезателки, които да трупат опит. С приключването на турнира в Китай няма да има повече ангажименти за женския ни национален отбор до края на 2024.

Първият гейм в Хонконг започна добре за България. Капитанът Мирослава Паскова даде старт на точките с пускане. А после направи и 2:0 след блокада с една ръка. Това беше и единствена ни преднина в частта. Китай обърна, а до 3:3 се стигна заради грешка на съперника от начален удар. След това дойдоха пет поредни точки. Блокадата и защитата на Китай работеше почти перфектно. Опитахме да дадем отпор и наваксахме пасива си до 7:11. Тогава китайките направиха шест поредни точки и ни дръпнаха със 17:9. Съдбата на гейма беше предрешена. При 12:21 за първи път направихме серия от три точки, но тя беше недостатъчна. В крайна сметка Китай се поздрави с успех – 25:15. Нашите не се представиха достатъчно добре в посрещането и в изпълнението на началния удар.

Вторият гейм за съжаление беше доста по-слаб за България. При това не започнахме лошо. Отново първата точка беше за нас. Резултатът вървеше равен до 3:3. Тогава Китай направи серия от три точки. Не се уплашихме и намалихме до 5:6. Кошмарна серия от 12 поредни точки за домакините на турнира тотално ни пречупи. Мичели се опита с прекъсвания да накъса играта, но безуспешно. Атаката ни нямаше никакъв шанс срещу блокадата и защитата на съперника. Резултатът стана 19:8. До края на частта беше ясно, че ще се борим да останем в мача в третия гейм.

В него се държахме най-дълго равностойно. Макар че Китай поведе от първата точка и не ни даде възможност да изравним. Все пак разликата беше 6:7 и 7:8, което даваше надежда за остане в мача. Отново допуснахме Китай да дръпне сериозно – 12:7. Българките обаче намериха сили пак да се върнат в мача. Намалихме пасива си до 14:16. Тогава китайките пак направиха три поредни точки и вече шансовете изглеждаха само илюзорни. Мачът завърши с 25:17.

Следващият ни мач е в четвъртък срещу Тайланд от 8:30 ч.