България загуби втората си среща от втората седмица на Лига на нациите при жените. Рано тази сутрин (4:00 ч. наше време) се изправихме в Арлингтън срещу тима на домакините от САЩ, който е олимпийски шампион от Токио 2020, като отстъпихме с 0:3 (17:25, 22:25, 25:22). Поражението е пето от шест мача за "лъвиците", а единствената ни победа дойде срещу Южна Корея с 3:2 в първия мач на американска земя.

Срещу олимпийския първенец България направи два равностойни гейма – втори и трети, в които на моменти водеше в резултата. Подобрихме играта си на сервис и блокада, а селекционерът Лоренцо Мичели заяви: "Виждам нещо хубаво в нашите изяви. Нямаме какво да губим, всеки би искал да играе срещу олимпийския шампион."

Мичели заложи на стартов състав: разпределител Петя Баракова, посрещачи Мирослава Паскова и Мария Йорданова, централни блокировачи Мария Кривошийска и Борислава Съйкова, диагонал - Микаела Стоянова и либеро Мила Пашкулева.

Мачът започна силно за американките и след пет поредни точки те поведоха с 8:3. Мичели бързо реагира и взе прекъсване, като наставленията му дадоха резултат и играта тръгна точка за точка в следващите няколко разигравания. "Лъвиците" успяха да направят поредица от три поредни точки и да стопят до 2 т. (9:11). САЩ отново дръпна чрез Ейвъри Скинър и Ейша О'Нийл, а не след дълго разликата стана и 7 т. (13:20). Йорданова направи ас, а успешна блокада на Стоянова върнаха интригата (16:20). До края обаче записахме само още 1 точка и домакините взеха първия гейм с 25:17.

С добра игра на блокада началото на втората част бе дадено с преднина за България – 4:2. Но САЩ бързо стигна до обрат – 6:7. Мичели взе тайм-аут, след който Мария Йорданова върна равенството, а нашата блокада ни изведе напред. Американките започнаха да грешат и преднината ни стана 11:8. Селекционерът на домакините Карч Кирали веднага взе прекъсване, което помогна на олимпийските шампионки от Токио 2020 и най-вече след силните изяви на централния им блокировач О'Нийл, те се откъснаха при 17:14. Селекционерът на България също взе второто си прекъсване, а "лъвиците" съумяха да се държат близко до САЩ с по-добра игра на блокада и без да допуснат по-изразителна разлика. Американките пропуснаха две възможности за геймбол, но все пак успешна атака на Калия Лейниър затвори и тази част при 25:22.

Силно начало за България в трети гейм, който започна с първия ни ас в срещата, дело на Ива Дудова. След блокаут на Паскова и блокада на Кривошийски и в тази част поведохме с 4:2. САЩ стопи до 1 точка, но след това Скинър направи директна грешка, а Кривошийска ас, за да поведем с 8:4. В следващата атака пропуснахме възможност дори да увеличим аванса ни на 5 точки. Блокадата на САЩ заработи и те стопиха до 8:9 след три поредни точки. Мичели извади Паскова и пусна в игра Елена Бечева, която записа силни минути. Франти сгреши на сервис, за да прекъсне мини серията на тима си. Бечева се отчете с блокаут за 12:9, но американките след това изравниха на два пъти и Мичели отново поиска тайм-аут. След него позволихме с наша грешка САЩ да постигне обрат. Силна игра на Паскова и точка на Йорданова донесе ново равенство (19:19), а грешка на Лейниър ни даде аванс с 1 т. Американката се поправи и заедно със Скинър изведоха тима си при 23:20. Дудова запази интригата, отбелязвайки десетата си точка, но отново Скинър доведе до първи мачбол. Той не бе реализиран след блокада на Дудова, но при втория опит САЩ не ни остави шанс и спечели с 25:22.

Ива Дудова бе най-резултатна от "лъвиците" ни с 11 точки, от които 4 на блокада. Капитанът Мирослава Паскова добави 8 т., а със 7 точки се отчетоха Йорданова и Кривошийска. България завърши с 4 аса, 10 блокади и по-малко грешки от САЩ (12). Представихме се и по-добре на посрещане. От американките Скинър бе над всички с 19 точки, а 10 добави Франти.

 В неделя, 2 юни, отново в 4:00 ч. българско време излизаме срещу Сърбия.