Националният отбор на България по волейбол за мъже допусна седма загуба в тазгодишното издание на Лигата на нациите.

Воденият от селекционера Джанлоренцо Бленджини тим отстъпи пред световния шампион Италия с 0:3 (25:27, 20:25, 21:25) в зала "Арена Стожице" в Любляна във втория си двубой от група 5 в третата седмица на турнира и остава с 8 точки на 14-ото място в подреждането с актив от три победи и седем поражения. Италианците се върнаха към победите след загубата от Полша в предишния си мач и оглавяват временното класиране с 24 точки след осем успеха и само две поражения.

В петък България ще се изправи срещу Куба в следващия си мач от Лигата на нациите в словенската столица.

След като Денислав Бърдаров влезе в игра при успеха над Турция с 3:1 в предишния мач на България в Любляна, днес дебют направи и 20-годишният диагонал Венислав Антов.

Старши треньорът Бленджини не направи промени в стартовия състав и избра да започнат Симеон Николов, Димитър Димитров, Аспарух Аспарухов, Георги Татаров, Илия Петков, Алекс Грозданов и Мартин Божилов - либеро.

Най-оспорван бе първият гейм, в голяма част от който националите имаха предимство и преднината им достигна 5 точки при 12:7 и 18:13. Италианците постепенно изравниха играта и стигнаха до равенство при 21:21. Грешки в нападение лишиха състава на България от възможността да спечели първата част, която италианските волейболисти затвориха при 27:25, възползвайки се от третия си геймбол.

Неточностите в нападение за българските волейболисти продължиха и през втория гейм, а и сервисът на националите не спореше. Българският отбор записа общо 30 грешки и едва 2 точки от начален удар.

Италианците се откъснаха с поредица от 3 точки в началните моменти на втората част. Българите върнаха интригата при 6:6 след блокада на капитана Грозданов и ас на Татаров, но грешки в нападение дадоха инициативата за съперника. Италия поведе с 6 точки при 16:10, а след това успяваше да поддържа разлика от 4-5 преди приключи успешно гейма при 25:20 и поведе с 2:0.

Световният шампион водеше играта и в третата част, като разликата достигна 7 точки при 16:9. Тимът на Италия си осигури пет геймбола при 24:19, пропусна първите два, но при третия двубоят завърши при 25:21.

Дебютантът Венислав Антов бе най-резултатен за националния тим на България заедно с Алекс Грозданов, като двамата реализираха по 8 точки. Капитанът Грозданов направи 4 от точките си на блокада. Георги Татаров добави 7 точки.

Италианският тим пътува за Словения без някои от основните си състезатели, които се готвят за предстоящите Олимпийски игри в Париж.

"Имаме своите проблеми в атака. Изиграхме добър първи гейм, но не успяхме да задържим постоянството в края", коментира помощник-треньорът на България Франческо Кадеду.

"Това е сериозен опит, въпреки че Италия играят с втория си отбор – всички им състезатели са част от италианската Суперлига. Изпуснахме моменти в първия гейм и направихме много грешки Бленджини изисква много неща от нас. Разбира се, че не можем да победим, ако нямаме добър сервис", заяви след срещата националът Георги Татаров./БТА