Националният отбор на България запази шансове да се класира за осминафиналите на ЕвроБаскет 2022, след като победи домакина Грузия с 92:80 (14:18, 25:20, 27:19, 27:23) в четвъртия си мач от група "А" на надпреварата пред около 8000 привърженици в “Тбилиси Арена”. Играчите на Росен Барчовски загубиха първите си три двубоя срещу фаворитите Испания, Турция и Черна гора, но днес показаха класа и характер, за да надиграят грузинците.

Домакините започнаха по-добре в "Арена Тбилиси" и малко след началото на втората част поведоха с осем точки, но "лъвовете" изравниха играта и направиха силна серия, за да се оттеглят с точка аванс на почивката. В третата четвъртина Александър Везенков и компания наказаха съперника с 27:19, за да си осигурят комфортна преднина, която не изпуснаха в последната част и стигнаха до много ценен успех, първи за тима на европейско първенство от 11 години насам.

LAP.bg
100 снимки

Българският тим наказа тежко своя опонент от тройката, като наниза цели 19 тройки. Плеймейкърът Дий Бост, който бе далеч от най-добрата си игра в първите три мача от надпреварата, бе на изключителна висота тази вечер, като реализира девет стрелби от далечно разстояние от 13 опита и завърши с 33 точки, 12 асистенции и 4 борби. Александър Везенков бе на обичайното ниво и реализира 28 точки и 14 борби, а много силно се включи Павлин Иванов със 17 точки (5 тройки).

По този начин България и Грузия вече имат актив от една победа и три загуби в група А, а в сряда националите се изправят срещу Белгия и при нов успех могат да преодолеят груповата фаза, което е голямата цел пред отбора. Двубоят с Белгия започва в 17:15 часа.

Гардът на националния отбор Станимир Маринов не взе участие в двубоя заради контузията в бедрото, която получи по време на срещата с Черна гора.


ПЪРВА ЧЕТВЪРТ 14:18:

В първите две минути кош не падна, след като и двата тима не успяха да се справят в ситуациите под коша. Българите действаха умело в защитата чрез Чавдар Костов и Емил Стоилов. Впоследствие обаче Гога Битадзе отбеляза бързи два коша и изведе грузинците напред за 5:0. Дий Бост обаче се отчете с успешна стрелба от тройката. Постепенно грузинците натиснаха и реализираха четири поредни точки за 9:3. Хубава комбинация Битадзе и Гиорги Шермандини дорнесе нови две точки за домакините. Звездата на родния национален отбор Александър Везенков отбеляза тройка за 11:8. Отново Дий Бост реализира за 14:11. Титулярният ни център Емил Стоилов натрупа две лични нарушения и на негово място се появи Андрей Иванов. Комбинация между Везенков и Бост завърши с нова тройка на последния и разликата стана само две точки при 16:14. Грузинците обаче се оттеглиха след първата четвърт с аванс от четири точки при 18:14 след кош на Тад МакФадън.


ВТОРА ЧЕТВЪРТ 25:20:

В началото на втората четвърт Грузия стигна до аванс от 22:14, като останаха съмнения в някои отсъждания на съдиите. Чудесен пробив на Везенков и забивка на Андрей Иванов след асистенция на Бост разликата падна до само четири точки при 22:18. Българите започнаха да играят по-силно в защита, а в атаките действаха на скорост. При една ситуация Павлин Иванов се оказа сам на нулевия ъгъл, за да отбележи тройка за серия от седем поредни точки в полза на България - 22:21. Нашите поведоха за първи път в мача след поискания таймаут от щаба на грузинците, след като Павлин Иванов реализира още две точки на сметката си - 22:23. Българите везаха аванс от три точки при 24:27, но Андрей Иванов също натрупа три лични нарушения и седна на пейката. Александър Везенков реализира 10-ата си точка в срещата за 25:30 в наша полза. Рати Андроникашвили върна две точки от наказателната линия за Грузия, но отличният днес Бост наниза нова тройка и 27:33 в полза на България. Домакините успяха да отговорят с четири безответни точки, но Везенков отново даде аванс на България при 31:35. Рати Андроникашвили обаче върна три точки, а след това на Деян Карамфилов му бе отсъдено неспортсменско нарушение, като два точни изстрела от линията на Тад МакФадън предизвикаха нова смяна на водачеството при 36:35 в полза на „кръстоносците“. България обаче се оттегли на полувремето с точка аванс - 39:38.

LAP.bg
26 снимки


ТРЕТА ЧЕТВЪРТ 27:19:

Дий Бост продължаваше да бъде безпощаден от тройката и записа пета така от началото на мача за преднина от 42:40. Последваха още две невероятни далечни стрелби от натурализирания американец за 48:42 в полза на България. Павлин Иванов също се включи в точните стрелби, след като наниза три последователни тройки, за да изведе трикольорите напред с първата им двуцифрена преднина изобщо в който и да е мач на турнира – 60:49. До този момент Дий Бост бе 7/10 от далечно разстояние, а Павлин Иванов бе 4/5, като двамата бяха вкарали 11 от общо 14-те тройки на българския тим тази вечер. Мачът се изнерви до някаква степен към края на третата четвърт, след като Какабер Джинчарадзе извърши груб фаул срещу Бост, в резултат на което напрежението между двамата се покачи. На грузинеца му бе отсъдено неспортсментско нарушение, от което Бост вкара един от двата си фаула, а Павлин Иванов добави нова точна стрелба за нова двуцифрена преднина на България – 64:53. Грузия опита да намали разликата, но поредна прекрасна комбинация между Бост и Везенков донесе две точки в нашия актив. България се оттегли след третата четвърт при резултат 66:57.


ПОСЛЕДНА ЧЕТВЪРТ:

Тад МакФадън вкара две точки в началото на последната четвърт, но веднага след това Дий Бост реализира осмата си тройка в мача, а Александър Везенков добави две последователни притежания, за да задържи България напред при 73:62 в полза на „лъвовете“. Звездата на Олимпиакос наниза третата си тройка в двубоя, като България достигна до най-голямата си преднина в мача при 76:64. В тези минути защитата на грузинците беше изключително разпиляна, а Бост и Везенков продължиха да тероризират домакините, като двамата бяха в основата на следващите осем точки на българите. Плеймейкърът пък вече имаше цели 9 тройки на сметката си, а Александър Везенков вече имаше 26 точки. Грузинците изпуснаха няколко далечни стрелби, а България имаше аванс от девет точки при 86:75 и оставащи около 2:20 минути от редовното време. Дий Бост пропусна от тройката, а след това Сандро Мамукелашвили отбеляза много важна тройка за 86:78 и оставащи около 1:53 минути до края на двубоя. Андрей Иванов отбеляза две точки при оставащи 73 секунди до края на мача. Домакините върнаха две точки, а след това играта бе спряна, тъй като таблото над единия кош изгасна и остана така в рамките на няколко минути - 88:80 с оставащи 44 секунди до края и притежание за България. Дий Бост изпусна да отележи нова тройка, но и грузинците не съумяха да отбележат в следващите атаки. Докрая България дори успя да направи разликата отново двуцифрена и записа паметен успех с 92:80.


FT | БЪЛГАРИЯ – ГРУЗИЯ  92:80 (14:18, 25:20, 27:19, 27:23)

Европейско първенство по баскетбол, група A, четвърти мач

Стартови петици на двата отбора:

БЪЛГАРИЯ: 1. Дий Бост, 9. Чавдар Костов, 12. Александър Янев, 41. Александър Везенков, 17. Емил Стоилов

Селекционер: Росен Барчовски

ГРУЗИЯ: 25. Тад МакФадън, 4. Рати Андроникашвили, 5. Сандро Мамукелашвили, 9. Гиорги Шермандини, 35. Гога Битадзе

Селекционер: Илиас Зурос