България записа една от най-големите победи в баскетболната си история. Възпитаниците на Росен Барчовски сразиха световния шампион Германия с 67:62 в препълнената "Арена Ботевград". Двубоят беше от квалификациите за Евробаскет. За "лъвовете" успехът беше първи в цикъла, докато Бундестима загуби за първи път от над 15 месеца. 

Двубоят започна лошо за българите, които имаха пасив от 4:15 в първата четвърт. Родните баскетболисти започнаха много силно втория период, благодарение на което дори поведоха, след което мачът вървеше кош за кош. Срещата се реши в последните си три минути, в които диригентската палка взе Коди Милър-Макинтайър, реализирал няколко важни точки. Същото стори и Георги Боянов.

Така България се реваншира по най-добрия начин за загубата от Швеция, докато германците, за които единственият баскетболист, участвал на Мондиала през лятото беше Давид Крамер, изиграха слаб мач в атака. 

Милър-Макинтайър беше най-резултатен за победителите с 23 точки, към които добави 5 борби и 4 асистенции. Христо Захариев вкара 15 точки, докато Георги Боянов завърши с 11. 

За Германия Оскар Да Силва завърши с "дабъл-дабъл" - 15 точки и 12 борби. Давид Крамер и Йонас Матисек завършиха с по 11 точки. 

startphoto.bg
60 снимки


ПЪРВА ЧЕТВЪРТ

Срещата започна неприятно за България, след като още в първата минута Павлин Иванов извърши неспортсменско нарушиение, което доведе до пет точки за Германия - всички дело на Йонас Матисек. Първите точки за "лъвовете" реализира Коди Милър-Макинтайър. Домакините обаче започнаха сковано срещата и след тройка на Йонас Матисек световните шампиони поведоха с 12:4. 

Преднината на Бундестима стана двуцифрена след два успешни наказателни удара на Макс Ди Лео при 3:41 преди края на първата част - 4:14. Последва кош и на Кристиян Зенгфелдер, което принуди Росен Барчовски да вземе таймаут. Германия продължи да трупа аванс и след тройка на Малте Делов преднината на гостите стана 4:19. 

Серията на Германия беше прекъсната с кош на Константин Костадинов минута и половина преди края на първия период. До края на първата четвърт Павлин Иванов вкара един успешен наказателен удар за - 7:19. 

ВТОРА ЧЕТВЪРТ

Втората част започна силно за "лъвовете", кито намалиха изоставането си след кош на Христо Захариев и тройка на Димитър Димитров. Последва техническо нарушение на Малте Делов. Наказателният удар беше реализиран от Захариев, а след това Милър-Макинтайър вкара за 15:19. 

Домакините продължиха да играят със самочувствие и Захариев реализира два наказателни удара - 17:19. Крилото на Черноморец продължи да бъде неудържим и изведе България напред с тройка след три минути игра през втората четвърт. Луис Олинде прекъсна серията на домакините с два успешни наказателни удара. 

С два успешни наказателни удара Димитър Димитров доближи българите на точка от съперника, а кош на Костадинов отново даде аванс на домакините. Оскар Да Силва обаче веднага реализира за 24:25. Домакините взеха и второто си прекъсване в двубоя при 24:27 в полза на Германия. С тройка на Милър-Макинтайър България излезе напред 28:27 при 10 секунди до края на първото полувреме. Последната атака за втората част завърши с неточна стрелба от зоната за три точки на Нелсон Вайдеман. 

ТРЕТА ЧЕТВЪРТ

Германия си върна водачеството в началото на второто полувреме с два успешни наказателни удара на Йонас Матисек. След това и Оскар Да Силва беше точен от наказателната линия - 28:31. Милър-Макинтайър прекъсна минисерията на германците - 30:31. Георги Боянов върна аванса на "лъвовете" с два фала. 

Срещата продължи да бъде нискорезултатна, а с успешен наказателен удар на Иван Алипиев и кош на Константин Костадинов България поведе с 35:33 в средата на третата четвърт. Венцислав Петков с първите си точки в мача направи аванса на българите - 37:33. Германия стигна до изравняване с кош на Кристиян Зенгфелдер и два точни наказателни удара на Да Силва. Бенет Хунд вкара един път от наказателната линия, за да даде аванс на своите - 38:37. 

Тройка с табло в последната секунда на Малте Делов изведе Германия напред с 43:38. След това отново Делов беше точен при поднасяне. В последните секунди на частта германците имаха на два пъти възможност да увеличат аванса си, но Ян-Никлас Вимберг и Бенет Хундт не успяха при стрелбите си. 

ЧЕТВЪРТА ЧЕТВЪРТ

Последния период започна с успешен пробив на Милър-Макинтайър, при който съдиите имаха основание да дадат и наказателен удар. С нов кош на гарда на Баскония България имаше пасив от само точка 44:45. "Лъвовете" излязоха напред с два наказателни удара на Костадинов, а освен това Германия беше в бонус. Георги Боянов открадна топката и вкара тройка през Да Силва за 49:45. 

Гостите прекъснаха серията на България с два успешни наказателни удара на Давид Кремер. Оскар Да Силва върна преднината на Бундестима с кош и фал за 49:50. Страхотните изяви на Милър-Макинтайър продължиха с пробив, който реализира, а освен това беше и фаулиран от Олинде. Американецът реализира и наказателния удар - 52:50. 

Три минути преди края Луис Олинде вкара тройка, с която Германия излезе напред 54:52. Милър-Макинтайър обаче веднага възстанови равенството с успешен пробив. Последваха два успешни наказателни удара на Георги Боянов, а 75 секунди преди края на мача Христо Захариев вдига залата на крака с тройка за 59:54.

Горди Хърбърт взе таймаут, след който Олинде опита неуспешна стрелба от тройката, но Кремер се отличи с борба в атака и вкара за 59:56. Коди Милър-Макинтайът не трепна и с пореден страхотен пробив вкара за 61:56. Германия направи хаотична атака, при която Делов стреля от трудна позиция, но Кремер отново хвана борбата в нападение и реализира за 61:58. 

Гостите фаулираха Милър-Макинтайър, като американецът реализира само един от наказателните удари. След това Хърбърт взе последния си таймаут при 26 секунди до края на мача. Росен Барочвски реши веднага да бъде фаулиран играч на съперника, което прати Давид Кремер на наказателната линия, а Йордан Минчев на пейката за пет лични нарушения. Германецът вкара първия, но пропусна втория си опит. Борбата беше за България, но световните шампиони направиха капан и си върнаха притежанието, но след това сбъркаха, което позволи на Димитър Димитров да подаде към Георги Боянов, който беше фаулиран, но Кремер задържа ринга, заради което се зачетоха две точки, а Ловеча застана и на наказателната линия, откъдето реализира. Кремер вкара тройка, но Милър- Макинтайър с пробив отново реализира при 3:4 до края на мача, с което реши и изхода от срещата. Победа за България! 


България - Германия

Стартови петици: 

България: Коди Милър-Макинтайър, Павлин Иванов, Йордан Минчев, Христо Захариев, Димитър Димитров

Германия: Оскар да Силва, Нелсон Вайдеман, Йонас Матисек, Йонас Волфарт-Ботерман, Давид Кремер