Старши треньорът на националния отбор на България по баскетбол за мъже - Росен Барчовски, остана доволен от победата над Австрия с 85:71, с която тимът си осигури място в основния етап на квалификациите за Евробаскет 2025, а не пропусна да припомни и сериозните критики сред поражението в Норвегия на старта на предварителните пресявки.

„Ще върна нещата към първия мач с Норвегия. Сега искам да ги чуя, но не ги чувам, а тогава ги чувах много добре“, обърна се селекционерът към критиците.

„Казах на момчетата, че аз съм слушал много такива неща, а тях трябва това нещо да ги амбицира и да покажат на терена, че могат и че могат да компенсират липсата на силни и опитни играчи. Казах им, че не са за подценяване и че имат чест, и трябва да играем все по-добре. Ние сме по-добри играчи, а станахме по-добър отбор и закономерно спечелихме. Днес бяхме абсолютно убедителни. Ако мачът днес не беше толкова задължителен, щях да дам повече почивка на Павлин Иванов и Коди Милър-Макинтайър, защото се умориха много и разликата щеше да стане повече. Изиграхме мача като хората. Пак искам да се върна, когато искаш да критикуваш, го прави добронамерено, а ако го правиш злобно, по-добре се скрий някъде“, коментира още Барчовски.

„Дойде ни самочувствието постепенно през първото полувреме. Добър мач с Австрия, на нас ни дойде самочувствието и играхме тактически добре. Благодаря на щаба си, защото това са момчета, които разбират от баскетбол и аз ги слушам“, добави селекционерът на българския тим.

Попитан за предстоящите през август предварителни олимпийски квалификации в Турция, Росен Барчовски коментира:

„Ние сме тези 12 човека. Брандън Йънг ще смени Коди Милър-Макитайър, ще видим в движение как ще се оправя. Имаме под ръка Константин Паисиев, който е тренирам с нас, а другите са на плаж, които са картотекирани. Ако се наложи някаква промяна, ще викам момчетата от националния отбор до 20 години. Ще бъдем освободени, но ще играем срещу много по-класни отбори. Аз не обичам да се излагам и ще искам и там да стоим добре. Имаме три дни почивка и след това ще се готвим за турнира в Истанбул“, завърши селекционерът.