Селекционерът на националния отбор на България по баскетбол за мъже Росен Барчовски определи като приемлив жребия за квалификациите за Европейското първенство през 2025 година. България попадна в група с Германия, Черна гора и Швеция, а от четирите тима за шампионата ще се класират първите три в класирането.

"По начина, по който стигнахме до тези квалификации, за нас няма нито един отбор, за който да кажем, че е лесен", заяви пред БТА Барчовски.

"Аз съм доволен, че не сме в една група с Кипър, защото те са домакини и това исках да избегнем. Сега Кипър са в една група с Франция, Босна и Херцеговина и Хърватия и един от трите силни отбора ще отпадне. Вторият отбор, който не исках беше Полша, който също е сред домакините и се класира по право. Така в нашата група ще играем четири отбора за три места. Можеше от последната урна да ни се падна Северна Македония или Великобритания – малко по-слаби отбори от Швеция. За първа урна, където е Германия, не коментираме. При Черна гора много зависи в какъв състав ще бъде, дали ще играе още Боян Дублевич и дали ще съберат всичките си играчи. Но от това зависят всички отбори, защото в тези прозорци, които са по време на сезона, много трудно се събират всички играчи. Как да го нарека – приемлив жребий", каза още старши треньорът на българския държавен тим.

"На Европейското първенство играхме равностойно срещу Черна гора, победиха ни много трудно. Вярно, че ние бяхме с Александър Везенков, в пълен състав, Дий Бост, но и всички зависи наистина доколко оптимално ще се събере състава и как ще бъдат подготвени. Нещата са много относителни. И сега настроението беше песимистично преди предквалификацията, особено след първия мач в Норвегия и заради това, че не дойдоха 5-6 човека, а отборът игра добре. Много е рано за някакви прогнози. Като наближи времето нещата ще бъдат доста по-ясни", продължи Росен Барчовски, а по повод подготовката за предстоящите предварителни олимпийски квалификации в Турция, той добави:

"Още два дни имаме за тренировки. Здрави са всички, надявам се така да бъде и в следващите тренировки. В настроение сме. Момчетата починаха малко и отиваме с огромно желание и амбиция да се представим достойно."