България загуби от Швеция със 70:84 (22:29, 21:21, 12:12, 15:22) в зала "Партиле Арена" в първия си мач от група „D“ на квалификациите за ЕвроБаскет 2025.

Домакините започнаха силно и взеха аванс рано-рано. След това националите ни на няколко пъти намаляваха изоставането си, благодарение най-вече на тройките от Христо Захариев. Все пак скандинавския тим взе аванс от седем точки в края на първата част при 29:22.

България бе близо на няколко пъти да изравни резултата, но не успя. Даже в края на първото полувреме Швеция успя отново да вземе преднина от седем точки - 50:43. В третата част скандинавския тим успя да поведе и с двуцифрен резултат в един момент, след което "лъвовете" записаха добра серия и скъсиха изоставането си. Все пак и тази част шведите успяха да завършат отново със седем точки преднина при 62:55.

В последната четвърт Швеция продължи да държи иницативата и дори увеличи аванса си, побеждавайки България с 14 точки аванс.

Най-резултатен в срещата бе Коди Милър-Макинтайър с 21 точки, Христо Захариев пък вкара 18 точки за националния ни отбор. Панцар бе най-резултатен за шведите с 16 точки и 4 асистенции.

ПЪРВА ЧЕТВЪРТ (29:22):

Десетина секунди след началото Мелвин Панцар реализира първите точки в мача, давайки преднина на шведите от средно разстояние. След това Павлин Иванов опита стрелба от тройка, но не вкара. След това Коди Милър-Макинтайър пробва за три, но пропусна. Захариев спечели борбата, след това Константин Костадинов бе фаулиран, но той изпусна и двата изстрела от наказателната линия. Тобиас Борг бе точен за тройка и направи резултата 5:0. Доброто начало за Швеция бе потвърдено с още един кош. 

Малко след това обаче Константин Костадинов откри сметката и на българските национали и то с тройка. Последва една и от ветерана Христо Захариев, а пък Коди Милър-Макинтайър също бе точен за три и намали изоставането на тима ни само на две точки - 9:11. Павлин Иванов сбърка с паса и Мелвин Панцар се възползва с нови две точки за домакините - 15:9. Три минути преди края на първата част Борг отново създаде много неприятности за националите ни, той успя да пробие и да вкара, а и бе фаулиран. Той бе точен за 21:14. Христо Захариев вкара третата си тройка от началото на срещата, за да намали изоставането на четири точки. Скандинавците продължиха да държат инициативата и завършиха първата четвърт със седем точки аванс при 29:22.

ВТОРА ЧЕТВЪРТ (21:21):

Втората част започна с чудесно действие на Коди Милър-Макинтайър в атака. След това пък Бара Нджие бе оставен сам, но не успя да реализира от тройката. Нова грешка в българския състав даде шанс на Нджие обаче да забие. Нова тройка на шведите им даде най-голямата преднина от началото на срещата, а именно 8 точки при 34:26. 

Пет минути преди края на тази част Виктор Гадефорш някак реализира две точки между двама наши национали за 39:33. Иван Алипиев отговори с тройка и скъси разликата на три точки, което предизвика селекционерът на Швеция да поиска таймаут. При оставащи четири минути Павлин Иванов пропусна стрелбата си за три, като той имаше шанс да изравни, но не успя. След това обаче Нджие успя да реализира много трудно изпълнение, а и получи нарушение, което му позволи да стреля още веднъж от наказателната линия и бе точен за 42:36. Барчовски също взе таймаут при 45:39 за шведите. Николас Спайърс с доза късмет вкара тройка, след като топката обиколи по ринга, но в крайна сметка влезе. Така по-малко от минута скандинавците водеха с 48:41. Нджие се откъсна и заби мощно през Димитър Димитров. Първото полувреме завърши с неточна стрелба от тролката на Павлин Иванов.

ТРЕТА ЧЕТВЪРТ (12:12):

След като двата тима пропиляха първите си няколко нападения, отборът на България стана автор на първите две точки за третата четвърт, които бяха реализирани от Христо Захариев за 50:45. Швеция успя отново да стигне до 8 точки преднина при 57:49. След това Панцар пропусна от тройката. Ситуацията за "лъвовете" се влоши още повече, тъй като шведите взеха двуцифрен аванс при 60:49. Това предизвика Росен Барчовски да вземе таймаут малко повече от четири минути преди края на периода. 

България влезе в добра мини-серия от пет безответни точки и намали изоставането си на шест. След това Христо Захариев бе фаулиран, той вкара един от двата си изстрела от наказателната линия и намали на 55:60. Иван Алипиев малко след това стреля от тройката, но не успя да вкара. Спайърс добави още две точки и върна аванса от седем точки на Швеция. Така и завърши третата част - 62:55.

ПОСЛЕДНА ЧЕТВЪРТ (22:15):

Константин Костадинов намали разликата с една точка за 62:56, но след това Адам Рамщед се разходи до коша за забивка и 64:56 в полза на Швеция.Разликата отново стана двуцифрена - 66:56 в полза на Швеция. Павлин Иванов опита да стреля от тройката, но бе блокиран. Шведите влязоха в добра серия и дори поведоха с 12 точки при 72:60.

Рамстед пък добави още една точка към актива на домакините и така резултатът стана 75:62 с оставащи около три минути до края на редовното време. Милър-Макинтайър най-сетне вкара първите си точки за второто полувреме, а веднага след това Захариев се пребори и отбеляза добавка за 75:66 с оставащи 2:23 до края на последната четвърт. Добра защита на Захариев срещу Панцар позволи на Милър-Макинтайър да развинти защитата на съперника и да направи дистанцията само седем при 75:68.

Минчев обаче извърши неприятна грешка и Панцар открадна, за да отбележи решаващ кош и фал за 78:68 при оставаща една минута до края двубоя. Лидерът на домакините избухна и с невероятна тройка с табло за 81:70, а буквално в последната секунда Дензъл Андерсон наниза далечен шут със сирената за крайното 84:70.

Титулярните петици:

Швеция: Мелвин Панцар, Дензел Андерсон, Тобиас Борг, Виктор Гадефорш, Матиас Маркусон

България: Коди Милър-Макинтайър, Павлин Иванов, Христо Захариев, Йордан Минчев, Константин Костадинов