Испания е първият финалист на Европейското първенство по баскетбол за жени, побеждавайки Унгария с 69:60. Срещата се превърна в шоу на голямата звезда на испанките Алба Торес, която вкара 27 точки и изведе отбора си до пети финал в турнира на континента. Техен съперник ще бъде победителят от другата полуфинална среща между Белгия и Дания.

Срещата започна равностойно, но благодарение на една от най-добрите испански баскетболистки в историята Алба Торес, срещата започна да придобива ясни очертания. Испания спечели първата част с 18:14, а на полувремето имаше преднина от 10 точки – 38:28. 18 точки, 2 борби, 2 асистенции, 75% стрелба за 12 минути игра преди почивката казва достатъчно колко важен беше нейният принос. Силно се включи Лаура Гил, която взе 7 борби под кошовете.

В един момент изглеждаше, че испанките ще спечелят срещата, но това се случи след доста вложени усилия от тяхна страна в края на мача. След средата на третата четвърт унгарките опитаха реакция и започнаха да топят изоставането си.

Играейки първия си полуфинал от 1997-а година насам, Унгария се върна в мача до 55:60. Но 90 секунди преди края на срещата отново на сцената излезе Торенс и крилото с една изключително важна тройка направи трудна за преодоляване преднина.  16 точки за испанките добави Майте Касорла, която подаде и 6 асистенции. За унгарките Агнес Щудер вкара 13 пункта и взе 6 борби, а 12 прибави Сиейша Горее.

В друга среща от първенството, която беше за разпределение на местата 5-8 Сърбия победи съседите си от Черна гора с 63:58. Ивон Андерсън вкара 23 точки за сръбкините, Наташа Мак отговори с 20 за Черна гора. Сърбия ще играе с Германия за 5-ото място, но и двата отбора са си гарантирали участие в олимпийския квалификационен турнир за Париж 2024.