Националният отбор на България по баскетбол за жени попадна в шеста от общо осем урни преди жребия за квалификациите за Европейското първенство през 2025 година. В шеста урна заедно с българския състав са още Румъния, Дания и Швейцария.

Жребият ще бъде изтеглен на 19 септември от 15:00 часа българско време в Швейцария.

Българският държавен тим при дамите в момента е без старши треньор, а федерацията обяви конкурс за нов селекционер като ще се приемат заявки до 24 септември.

В евроквалификациите ще участват 36 отбор, включително избраните за домакините Чехия, Германия, Гърция и Италия. Четирите домакина ще бъдат разпределени в група I и няма да участват в жребия, докато другите 32 тима ще бъдат разделени в осем групи по четири, за да излъчат останалите 12 участници във финалите на Евробаскет 2025 за жени.

Първа урна: Испания, Белгия, Франция, Сърбия 

Втора урна: Турция, Босна и Херцеговина, Унгария, Великобритания 

Трета урна: Черна гора, Словения, Швеция, Словакия 

Четвърта урна: Литва, Украйна, Хърватия, Полша 

Пета урна: Литва, Португалия, Израел, Нидерландия 

Шеста урна: БЪЛГАРИЯ, Румъния, Дания, Швейцария 

Седма урна: Исландия, Финландия, Люксембург, Естония 

Осма урна: Република Северна Македония, Република Ирландия, Австрия, Азербайджан

Отборите от първа урна ще бъдат разпредели със състави от четвърта, пета и осма урна в групи А, С, Е и G, докато тимовете от втора урна ще съберат с отбори от трета, шеста (включително България) и седма урна в оставащите групи В, D, F и H.

Това означава, че България може да се падне в група с отборите на Турция, Босна и Херцеговина, Унгария и Великобритания от втора урна, Черна гора, Словения, Швеция и Словакия от трета урна и Исландия, Финландия, Люксембург и Естония от седма урна.

Победителите в осемте групи и четири от най-добрите втори състави ще се класират за следващото Европейско първенство по баскетбол за жени.

Мачовете ще се играят в три квалификационни прозорци на 9 и 12 ноември 2023-а, 7 и 10 ноември 2024-а и 6 и 19 февруари 2025 година.