Българската федерация по волейбол днес ще внесе нови документи в Министерство на финансите и Агенцията за държавна финансова инспекция относно проведената финансова ревизия и липсващите тогава документи. Това разказа пред Гонг президентът на БФВ инж.Данчо Лазаров и допълни: „Днес ще ги представим, надявам се да ги приемат и да ги разгледат. И с това въпросът ще бъде приключен! Там нещата са повече от ясни и прозрачни! Някой търси някакви пари, няма такова нещо! Просто едно грандиозно недоразумение, недоразбиране е станало, но както и да е. Ще се изяснят нещата до няколко дни“.

Лазаров не успя да конкретизира точно колко са волейболните клубове у нас - членове на централата, но каза други любопитни неща: „Не съм си изградил предварително линия на поведение, ако се видим с Радостин Стойчев! Слухове са, че съм даден на прокуратурата. Ако Вие мислите, че българският парламент е нещо страшно, аз с удоволствие се явявам в парламента на срещи с различни хора“.

Ето какво точно каза Лазаров в интервю за Гонг:

- Г-н Лазаров, дават Ви на прокуратурата. Лично Вие сте с шест акта, а БФВ с 4. Как ще коментирате всичко това и самия доклад от финансовата инспекция?

- Каква прокуратура говорите? Аз не мога да разбера? Виж сега, Инес. Със слухове не искам да се занимавам. Тогава, когато получа призовка от прокуратурата, тогава ще ти се обадя лично. А това кой къде ни е дал и какво ни е дал са хипотези, не бих могъл въобще да коментирам подобно нещо.

- А как ще коментирате самата финансова инспекция и това, че ще Ви бъдат съставените 6 акта лично на Вас и 4 на федерацията?

- Чакайте, пак имате грешка – актовете са съставени вече. Така че как да ги коментирам?! Нещо съвсем нормално - една нормална финансова проверка, която констатира административни нарушения според проверяващите. Ние сме дали своите становища и сега изчакваме окончателното им решение.

- А защо не възразихте на този доклад от финансовата инспекция?

- Как да не сме възразили?! Възразили сме на актовете, които касаят обществените поръчки. Що се касае до този доклад, там няма какво да се възразява, по-скоро е необходимо да представим допълнителни документи, които още днес ще внесем. С тези документи не разполагахме в момента на проверката и това са отразили финансовите инспектори, за да излязат със становище. Обърнете внимание, че това, което е разпространено, в него няма становище на инспекторите, а констатация, че не са им представени документите. Днес ще ги представим, надявам се да ги приемат и да ги разгледат. И с това въпросът ще бъде приключен! Там нещата са повече от ясни и прозрачни! Някой търси някакви пари, няма такова нещо! Просто едно грандиозно недоразумение, недоразбиране е станало, но както и да е. Ще се изяснят нещата до няколко дни.

- Снощи, когато говорихме с Вас, казахте, че не знаете, че БФВ е дадено на Спортно-арбитражния съд в Лозана от марката спортна екипировка, която използваха националните ни отбори миналата година и то с иск за 300 000 евро.

- А, това също са хипотези. Когато получим покана за арбитраж с Ереа, тогава бих могъл да коментирам този въпрос. Второто, което е най-добре, би ти дал необходимите обяснения в тази връзка Любо Ганев, защото той се занимаваше в преговорите с Ереа, когато ние се прехвърлихме към Асикс. Ако те считат, че имат някакви основания да търсят разрешения чрез Арбитража и ако има спор между двете страни, но тук спор няма, те са в правото си да се обърнат към Арбитража и да търсят решение на въпроса. Но до този момент, тази информация, която ти я имаш, аз я нямам и не мога да я коментирам.

- Г-н Лазаров, колко клуба членуват в БФВ и колко гласа ще имат на предстоящото Общо събрание на централата, което трябва да бъде следващите 4 месеца?

- Това не мога да ти отговоря! Това е въпрос на прецизна проверка на документи, които получаваме от публичния регистър към Министерството на правосъдието, от МФВС. Вижте, членуващите клубове е малко динамична величина! Тъй като клубове, които са се отписали от публичния регистър, естествено не могат да членуват във федерацията.

- Защото преди време се говореше, че те са 117, наскоро се споменаха 130, а се оказва, че 74 клуба си дават отчетите.

- Значи сигурно са толкова, колкото ти казваш!

- Според финансовия доклад става ясно, че 460 000 лева са за тези 74 клуба. Как става разпределянето на парите?

- Става на базата на решението на Комисията по детско-юношески волейбол, която имайки предвид участието на всеки едни клуб в националните шампионати, получават съответните точки, подреждат ги и се внася в МФВС и оттам вече става финансирането. По същество БФВ е нещо като пощенска кутия! Парите по същество за клубовете минават само през федерацията и директно така, както са определени полагащите се суми, отиват при съответния клуб.

- Според Вас някъде допуснахте ли грешка при управлението си последните години и през мандата си?

- Виж сега, моето мнение е, че резултатите говорят по-добре, фактите са достоверни. Мисля, че мандатът ми е успешен, тъй като резултатите, които е постигнал българският волейбол, по това време говорят сами за себе си. Безспорно е, че съм допускал не една или две грешки. Но това е друга тема! Важно е главното - какво и как го вършим, и какви са резултатите от това.

- Имате ли - БФВ, разходи за реклама и медийно обслужване?

- Ти явно добре си се подготвила! Тия въпроси ми ги задаваше и една друга личност. Очевидно така ползваш съдействието.

- Имам информация от различни страни.

- Не бих могъл да ти кажа, защото това е информация, която касае федерацията по волейбол, а тя не е обществена структура, която да е длъжна да дава информация за всички свои действия или бездействия. Но мисля, че такъв договор нямам. Но ще проверя, тъкмо ми обръщаш внимание върху това!

- Втората десетдневка на месец септември ще трябва да се явите на изслушване в парламента. Какво ще кажете?

- Виж сега, дали трябва да се явя, това е друг въпрос! Ако ме поканят, ще се явя. И ако Вие мислите, че българският парламент е нещо страшно, аз с удоволствие се явявам в парламента на срещи с различни хора. Така че това е нещо нормално да се явя пред тази комисия, ако бъда поканен, тъй като има доста неща, които следва да бъдат изяснени, хората имат желание да получат необходимата информация. Ние междувременно сме дали всичко необходимо, свързано с въпросите, които имат към БФВ.

- Г-н Лазоров, ако се видите с Радостин Стойчев, как ще реагирате? Ще се поздравите ли? Ще си говорите ли?

- Как трябва според теб да реагирам? На хипотетични въпроси не бих могъл да отговарям! Първо, твърде хипотетично, ако се видим. Второто е пък как бих реагирал. Не мога да ти отговоря в момента. Не съм си изградил предварително линия на поведение!

- В петък трябваше да имате среща с Мартин Стоев, за да стане старши треньор на Левски волей. Какво се случи и той ли ще води сините?

- Чакай сега, ти показваш или изключителна осведоменост, или работиш с догатки. Откъде? Аз самият не знам, че в петък трябва да се срещам с Мартин Стоев.

- Трябваше! Миналия петък!

- Трябвало е?

- Да.

- Ааа, интересно! Къде е обявено това?

- Информация!

- Аз нямам навика да си обявявам срещите, с кого и кога, и как се срещам.

- Последен въпрос. Ще се съгласите ли с мен, че тази 2012 година е доста успешна за националните ни отбори – мъже, жени, подрастващи? Че това е една от най-успешните години (това е цитиране на думи на Лазаров от предишно интервю - бел. авт.)?

- (Смее се) Това като заключение ли го казваш?

- Дали ще се съгласите с мен?

- Този пък ще се съглася! Да! Да!