На мотополигон Троян успешно завърши втория кръг на Европейския шампионат по мотокрос в класовете ЕМХ 65 и ЕМХ 85сс. На трасето се проведе и 2-ия кръг на републиканския ни шампионат в класове : МХ2,МХ1 и МХ. Общо 100 състезатели от 6 държави (Гърция, Сърбия, Молдова, Хърватия, Румъния и България)дойдоха в Троян, за да покажат най-доброто от себе си и своите машини.

Зрителите станаха свидели на изключително оспорвани стартове в различните класове. При най-малките машини в ЕМХ65сс. победител за кръга стана Игор Чухарчук (Молдова), който спечели втория манш, а в първия се класира втори. Надеждата на България при 65 кубиковите машини Димитър Грозданов(КТМ) остана втори в крайното подреждане въпреки победата в първия манш. Митко можеше да спечели надпреварата, но във втория манш допусна грешка и остана на 3-място . Трети се нареди в подреждането от двата манша Антонио Самалис (Гърция).

При ЕМХ 85 сс. Никола Хранич (Хърватия) спечели надпреварата триумфирайки и в двата манша. Втори и трети са българи. Алекс Димитров (КТМ) и Жулиян Георгиев (КТМ) се качиха на почетната стълбичка. Битката в двата класа беше част от 2-ия кръг на Европейския шампионат по мотокрос, а делегат от Международната федерация пристигна Петер Горис от Белгия. Веднага след награждаването Горис отдели време за журналистите като заяви :

„Винаги когато съм в България съм спокоен, че всичко по организацията е наред. Вие сте чудесни професионалисти и с българската федерация по мотоциклетизъм се работи много лесно и приятно. Трасето в Троян беше подготвено по най-добрия начин, както и всичко на мотополигона. Вие сте за пример и дано проблемите с лицензите да се оправят, защото нашия спорт в световен мащаб ще загуби много ,ако България я няма на мотоциклетната карта”, заяви след края на състезанията делегатът от ФИМ Петер Горис.

източник: Българска федерация мотоциклетизъм

За републиканския шампионат това беше също второ състезание от началото на сезона. Зрителите с нетърпение очакваха местния любимец Майкъл Иванов, който заради пауза в Световния шампионат в МХ2 взе участие на „домашното” си трасе в Троян. Още в събота по време на квалификацията Майкъл даде най-бързо време 1.35.355 минути и показа, че се намира в отлична форма.

В първия манш на МХ2 днес Иванов беше безупречен и спечели убедително пред своите конкуренти Любомир Васев, Хакан Халми и Валентин Роглев. Във втория манш Майкъл Иванов поведе колоната, но десетина минути преди края спука задна гума . Въпреки очевидния проблем Иванов продължи до края, но това му костваше победата и завърши 9-и. В общото подреждане от двата манша Майкъл е 4-и. Победител в МХ2 стана Любомир Васев (Ямаха), пред Хакан Халми (КТМ) и Валентин Роглев (КТМ).

При МХ1 Николай Йовчев (Хонда)беше най-бърз и в двата манша и спечели първото място в класирането. След него останаха Тодор Тотев (Хонда) и Калоян Илиев (КТМ). Любопитна подробност е ,че тримата се подредиха по този начин и в първия и втория манш.

В МХ бройката на участниците беше най-голяма. 33-ма състезатели взеха участие в състезанието, което беше спечелено от Мартин Тодоров (Ямаха). Мартин триумфира като победител и в двата манша, а в общото подреждане за кръга втори и трети се наредиха Веселин Малинов(Ямаха) и Васил Стоянов (Кавазаки).

Следващият 3-кръг на републиканския шампионат по мотокрос ще се проведе на 16,17 май на летищен комплекс „Бършен” в Сливен.