Треньорът на националния отбор по баскетбол на Украйна Евгени Мурзин, обяви предварителен състав от 25 състезатели, на които ще разчита за предстоящите квалификации за Евробаскет 2017. Тимът е един от съперниците на България заедно със Словения и Косово. 

Интересното за състава е, че е с най-ниска средна възраст, а в същото време и с най-висок среден ръст от всички участници в квалификациите. Шестима от тези 25 играчи са високи поне 213 см, което без съмнение ще е огромен проблем за България. Двама от най-високите - Олексий Печеров и Кирило Фесенко са и най-възрастните в състава, съответно родени 1985 и 1986, а друг исполин - центърът на Финикс Алекс Лен води група от 12 човека, които все още нямат 25 години, пише bgbasket.com. 

Други двама таланти също са включени в състава - Джоел Боломбой и Святослав Михайлюк. Първият е висок 206 см и точно приключи кариерата си в NCAA за Уибър Стейт. Дори се очаква той да бъде избран в драфта на НБА.

Украинците имат надежди и, че опитният Сергий Гладир ще се завърне в състава и също ще помага заедно с американеца Джером Рандъл. Той е включен в състава, но все още не ясно дали ще играе на квалификациите. На Евробаскет 2015 американецът се представи на ниво и имаше средно по 13.2 точки и 4.4 асистенции.