Рилски спортист - Лукойл Академик е финалът на турнира "50 години Самел 90" в Самоков. Домакините на надпреварата сразиха гръцкия Драма със 103:86 точки във втория полуфинал и така ще спорят за трофея. И двата тима бележеха доста в първите 25 минути, а след това останаха да вкарат само българите. Довечера от 20.15 часа двата родни тима ще играят във финала.

Рилски тръгна отлично в първите две минути и набързо поведе със 7:0. Постепенно обаче гърците се взеха в ръце и се разиграха, като в седмата минута успяха и да поведат. Малко след началото на втората четвърт Рилски пак се откъсна, но това продължи кратко, а на почивката гостите бяха напред с точка. И двата тима не се справяха добре в защита и си отбелязаха общо 111 точки за първите 20 минути.

След паузата Рилски спортист  отбеляза първите 8 точки и пак се откъсна, а след това и двата тима продължиха да бележат доста. В един момент самоковци направиха преднината си 10 точки, като две тройки вкара Любомир Киров, а след алей ъп на Чайлс в края на частта, авансът стана 9. В последната четвърт състезателите водени от треньора Росен Барчовски не спряха да вкарват и преднината им растеше. С две тройки се отчете и Дарин Иванов, а с втората му разликата стигна цели 21 точки, а домакините минаха и 100 отбелязани. В последните минути самоковци пуснаха целия състав за радост на местните фенове, пише bgbasket.com.

Отборът на Рилски спортист отбеляза 10 тройки срещу 9 за гостите, а при наказателните удари самоковци бяха 31 от 38 срещу 13 от 21 за гърците

Върнън Тейлър бе най-резултатен за домакините с 21 отбелязани точки. Тони Гуджино се включи добре от пейката с 20, а по 19 точки вкараха Йордан Бозов и Иън Чайлс.