Отборът на Рилски спортист спечели своята първа титла в баскетболното първенство на България при мужете.

Тимът триумфира, след като спечели в серията с Балкан с 3:1 успеха. Рилски спортист победи със 81:69 (18:18, 12:9, 20:21, 31:21) точки Балкан като гост в „Арена Ботевград“ в четвъртия мач от финалната серия между двата отбора.

Така след като остана със среброто през 2021-а и 2022 година тимът от Самоков заслужи шампионския трофей, а първенецът от последните два сезона Балкан завърши на втора позиция.

Капитанът на Балкан Димитър Димитров, чийто нос бе счупен на две места във втория мач и претърпя операция, след което пропусна третия двубой, се върна в игра с предпазна маска на лицето и отново бе познатият лидер на състава от Ботевград.

Гостите от Самоков имаха леко предимство през по-голямата част от първата четвърт, като след шест минути игра поведоха с 13:8 след тройка на Майкълин Скот. Балкан не позволи по-сериозно откъсване на противника, а с точна стрелба от наказателната линия и още 2 точки Майки Диксън изведе домакините напред за 18:15. В самия край на първия период Деян Карамфилов се разписа от далечна дистанция за равенство 18:18.

Startphoto.bg
12 снимки

Ботевградчани поведоха за кратко, но Рилски спортист пак пое инициативата и след серия от 9 безответни точки обърна до 27:20 при оставащи малко повече от три минути от втората част. С два поредни коша на Димитър Димитров и още един на Диксън Балкан изравни за 27:27. Домакините направиха няколко пропуска при опитите си за три точки, а от наказателната самоковци дръпнаха с 30:27 на почивката. Майкълин Скот бе реализирал 15 точки за гостите до момента, а с 9 през първото полувреме се отчете Димитър Димитров.

Самоковци влязоха по-уверено във второто полувреме и вдигнаха разликата до 8 точки при 40:32 в средата на третата четвърт, но с добра стрелба за три точки Балкан временно намали изоставането си до 4 точки. Алън Арнет вкара за аванс от 6 за Рилски спортист, но капитанът на Балкан Димитров бе точен от тройката, а Диксън се разписа веднъж след като бе фаулиран и преди заключителните 10 минути гостите водеха с 50:48.

Startphoto.bg
63 снимки

Баскетболистите на Балкан успяха да вземат превес за 53:52 след успешна стрелба за 2 точки на Сюприйм Хана. Размяната на водачеството между съперниците продължи, а шест минути и половина преди края резултатът бе равен 57:57. В следващите три минути Рилски спортист направи серия от 9:1 и дръпна с 66:58. Отлични изяви на Александър Янев в тези моменти помогнаха на самоковци да задържат аванса си. Сюприйм Хана вкара тройка за намаляване на пасива на Балкан до 66:71 при оставащи по-малко от две минути от мача, но гостите демонстрираха здрави нерви при стрелбата от наказателната линия и удържаха водачеството и триумфираха с шампионската титла.

Александър Янев бе най-полезен за победата на Рилски спортист с 26 точки и 8 борби. Майкълин Скот реализира 15 точки, 5 борби и 8 асистенции, а Алън Арнет допринесе с 14 точки и 8 борби.

Димитър Димитров отбеляза 22 точки и 4 борби, Майкъл Диксън се включи с 14 точки, 5 борби и 4 асистенции, а Сюприйм Хана добави 13 точки, 2 борби и 7 асистенции./БТА