Изпълнителният директор на БФ Баскетбол и към момента изпълняващ и длъжността президент Филип Виденов смята, че създаването на Национална младежка лига ще спомогне за развитието на младите баскетболисти. Пред официалния сайт на федерацията Виденов разказа и повече за ползите, които ще донесе шампионатът до 21 години и преструктурирането на първенствата при подрастващите.

„Идеята на това да направим едно от първенствата при юношите до 18 години бе да уеднаквим възрастите спрямо тези на ФИБА за Европейските първенства. С тази лига до 21 години пък даваме възможност на тези отбори, които водят качествен тренировъчен процес и имат състезатели и над 19 години, каквато беше възрастта досега, да могат да продължат да тренират в първенство, което отговаря на тяхното ниво. По този начин искаме да им помогнем да направят този преход между баскетбола за подрастващи и мъжкия баскетбол. Такъв вид първенства има в повечето от останалите държави“, заяви Виденов.

„Проблемът сега е, че на ниво НБЛ не много играчи получават минути, а има изключително добри момчета, които като нямат възможност да играят и затова поемат по друг път. Някои от тях, докато си търсят друга работа или университет, играят в ББЛ, където повечето нямат тренировъчен процес, а ходят да играят само мачове. Затова искаме да дадем възможност на състезателите до 21 години да продължат развитието си и да не ги губим за баскетбола“, добави той.

Филип Виденов уточни, че момчетата от набор 2006, които след преструктурирането на първенствата няма да могат да играят при юношите старша възраст през следващия сезон, имат възможност да се включат в младежката лига. Клубовете, които пък към момента развиват само юношески отбори, могат да участват с тях и в първенството до 21 години. „Тези момчета, които са родени през 2006 г., също ще имат възможност да продължат да се занимават с баскетбол, като в младежката лига ще могат да участват и играчи под 19 години. На този етап не мислим да слагаме ограничения за долната граница на възрастта. Ако някой клуб например има перспективни състезатели на 17 години, те също могат да играят в тази младежка лига“, заяви той.

Вече има и идеи за формата на младежката лига, но тепърва ще има още дискусии по темата, за да се вземе най-правилното и полезно за клубовете и играчите решение. „Начинът, по който ще се проведе тази лига, зависи от броя на отборите, които искат да играят. Ако има повече, може първоначално да бъдат разпределени на регионален принцип, после да има обединение, накрая финална осмица или четворка. Цялата дискусия за това как точно ще се направи това първенство обаче е отворена в зависимост от това колко са участниците. Ще гледаме да го съгласуваме с клубовете и да намерим най-правилното решение. Вариант е и мачовете от тази лига да са в неделя, за да не пречат на другите първенства, нито на НБЛ, нито на ББЛ“, каза още изпълнителният директор на БФ Баскетбол.

Той разкри и че вече има интерес от клубовете към новото първенство. „Много отбори започнаха да подават заявки. Срокът за това е 15 юни, но не е изключено и да го удължим. Идеята е със сигурност да има такава младежка лига, за да не губим време и да не изпускаме състезателите от силните набори, а да им дадем възможност сега да започнат да играят и след това да надграждаме от този сезон нагоре. Надявам се да успеем и между ББЛ и тази лига да няма разногласия и размирици, а просто да вървим заедно и да работим заедно за подрастващите и да улесним този преход между подрастващите и мъжкия баскетбол“, завърши Виденов.