Самоковци тържествено посрещнаха тазгодишния победител в Националната баскетболна лига при мъжете – Рилски спортист. Отборът на старши треньора Любомир Киров влезе в спортната зала "Арена Самоков" при бурни аплодисменти. 

Кметът на община Самоков инж. Ангел Джоргов връчи на президента на клуба инж. Петър Георгиев чек от общинската администрация и Общински съвет – Самоков на стойност 50 хиляди лева. Той награди и с плакети всички играчи.

"Вие направихте нещо невероятно за нашия град. Това, което Вие направихте, е да запишете името на Рилски спортист в списъка с шампиони. Записахте и Вашите имена в историята на град Самоков", посочи инж. Ангел Джоргов.

Той каза, че за поредна година отборът е най-добрият в българския спорт и Самоков е на картата на спорта благодарение на президента на клуба.

"Надявам се, че тази титла ще бъде началото на поредица занапред. Надявам се, че ще запазим отбора в този си вид и ще го надграждаме, тъй като ние бяхме длъжни да станем шампиони, защото за поредна година сме един от най-добрите, ако не и най-добрият отбор в редовния сезон", посочи още кметът. 

Приветствие поднесе и служебният министър на младежта и спорта Георги Глушков. Той посочи, че се радва да бъде на днешното събитие заедно с всички присъстващи. 

"Убеден съм, че на всички Вас по време на тази церемония неминуемо няколко сълзи Ви се отрониха от очите. Всичко, което е казано преди мен, е заслужено и малко да се опише емоцията и огромният труд, който положиха президентът (Петър Георгиев), треньорите и всички момчета, за да напишат тази златна страница в историята на Самоков, на спорта в града и на баскетбола", каза в словото си генерал-майор Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции.

Той посочи, че градът има невероятен завършек в баскетбола, след като и женският отбор на Рилски спортист спечели за първи път историята Купата на България по баскетбол за жени. 

„Преди 32 години основахме този клуб и оттогава пишем неговата история. Ние оцеляхме през тези години, защото минахме през всички пътища, за да стигнем до това, което сме. Наистина върхът е трудно постижим, но още по – трудно е да се задържиш на него“, каза президентът на клуба инж. Петър Георгиев. Той допълни, че спортът в днешно време ще спаси младото поколение. 

По време на церемонията специален плакет от Съвместното командване на специалните операции получи президентът на клуба инж. Петър Георгиев, а лични отличия бяха връчени на играча Александър Янев, шофьорът на клуба, и треньорът Любомир Киров. Наградите връчи генерал-майор Явор Матеев.

Музикални поздрави направиха военния оркестър и фолклорен танцов ансамбъл "Самоков" с ръководител Борислав Искрев. 

В края на празненството всички фенове имаха възможността да си направят снимка с купата и играчите.