Шампионът Балкан надви Рилски спортист с 69:68 (20:14, 20:23, 17:21, 12:10) като домакин в „Арена Ботевград“ в третия сблъсък от финалния плейоф в Националната баскетболна лига за мъже (НБЛ) и продължава защитата на титлата си след като намали изоставането си в серията на 1:2 победи.

Играе се до три успеха от пет възможни мача, а следващият предстои на 30 май отново в Ботевград. Евентуална пета среща ще се проведе на 2 юни в Самоков.

Балкан не можеше да разчита на капитана Димитър Димитров, който претърпя операция на счупения си нос, след като пострада във втория мач от серията.

startphoto.bg
96 снимки

Двата състава изиграха оспорван двубой в „Арена Ботевград“, в който на няколко пъти си разменяха водачеството, а тимът на Рилски спортист пропусна да измъкне победата, а с това да спечели и шампионската титла при последната си атака.

Домакините стартираха много мотивирано и поведоха със серия от 12:4 в началните четири минути на двубоя. Разликата стигна 13 точки след кош на Ерик Адамс за 18:5, но Рилски спортист скъси дистанцията за 20:14 в края на първата четвърт.

Самоковци намалиха още повече изоставането си във втората части поведоха за кратко на два пъти при 23:22 и 25:24 при оставащи шест минути и половина до края на първото полувреме. С точни стрелби на Сюприйм Ханна и Йордан Минчев Балкан пак дръпна с 5 точки и задържа водачеството си, макар гостите да се държаха близо в резултата. Балкан имаше аванс от 40:37 на почивката, като по 10 точки до момента бяха реализирали Йордан Минчев за ботевградчаните и Алън Арнет за Рилски спортист, чийто тим не отбеляза нито една тройка за 20 минути игра.

Силна серия за гостите след подновяването на играта за второто полувреме доведе до преднина от 56:50, фиксирани с кош на Джоузеф Лоусън в средата на третата четвърт. Сюприйм Ханна реализира пет поредни точки за Балкан, който намали до 55:56, оставяйки без кош Рилски спортист в тези минути. Домакините си върнаха водачеството след изстрел на Майки Диксън за 57:56 при оставащи 29 секунди, но с два точни наказателни удара на Джон Флорвиъс Рилски спортист пак излезе напред за 58:57 преди заключителната четвърта част.

Самоковци задържаха водачеството в следващите минути. Балкан се доближи на точки при 61:62 при оставащи седем минути от двубоя, но Чавдар Костов и Джон Флорвиъс пак увеличиха аванса на Рилски спортист до 66:61. Ерик Адамс и Майки Диксън вкараха за домакините, намалявайки до 65:66, а Йордан Минчев бе точен на два пъти от наказателната линия за равенство 67:67 по-малко от две минути преди края.

Джоузеф Лоусън бе фаулиран и отбеляза веднъж за гостите, а Алекс Симеонов наруши правилата при стрелба на Йордан Минчев от тройката, след което Минчев вкара два от трите си изстрела и даде аванс на Балкан от 69:68 при оставащи 20 секунди. В последната атака гардът на Рилски спортист Майкълин Скот можеше да донесе шампионската титла на тима, но пропусна и баскетболистите на Балкан ликуваха с успеха.

Най-резултатен за ботевградчани беше Майки Диксън с 19 точки и 5 борби. Сюприйм Ханна добави 17 точки, 2 борби и 6 асистенции, а Йордан Минчев допринесе с 16 точки, 8 борби и 2 асистенции.

Чавдар Костов реализира 15 точки и 3 борби, докато Джоузеф Лоусън се включи с 14 точки и 2 борби, а Алън Арнет завърши с 13 точки, 6 борби и 3 асистенции.