България започна с категоричен успех в квалификациите за европейско първенство по волейбол за жени през 2017 година. В първия си мач от група "Е" в зала "Христо Ботев" българките надиграха с 3:0 (25:18, 25:13, 25:14) срещу Швейцария.

Селекционерът Иван Сеферинов пусна в игра титулярен състав: Лора Китипова, Емилия Николова, Елица Василева, Гергана Димитрова, Нася Димитрова, Цветелина Заркова и либерото Кристин Колчагова.

Българският състав изпита трудности единствено в първата част на срещата, когато гостенките водеха в резултата с две точки, но след втората техническа пауза си върнаха контрола върху играта и поведоха в резултата след 25:18.

В останалите два гейма България нямаше проблем и спечели срещата след близо 75 минути игра.

Най-резултатна за успеха на българския тим беше капитанката Елица Василева с 15 точки.

"Изненада ме първият гейм, когато отборът беше убеден, че няма да има проблеми. Догонвахме в резултата, но след това нещата се промениха. Искам да играем по-добре и да не правим такива елементарни грешки. Искам по-добро посрещане и да не ни правят такива точки от сервис. Не може да се каже дали е изпълнено всичко. Утре ще се води дали сме постигнали нещо в тренировките. Драган Нешич познава добре българския отбор. В събота ще има нещо като дерби. Трябва да покажем най-добрата ни игра. Разузнаването ни изненада, нищо чудно и Румъния да си покаже зъбите. Вече мислим за утре", заяви пред БНТ след двубоя селекционерът на българския отбор Иван Сеферинов.

В събота от 18.00 часа в зала "Христо Ботев" България ще играе срещу Черна гора, който е воден от бившия селекционер на българския национален отбор Драган Нешич.