Интерактив тенис представя осемте финалисти в Bottega ITL Finals 2020. Последният турнир на лигата за годината ще се проведе от 5 до 12 декември в MG Tennis Club с участието на първите осем в годишната ранглиста!

Ивайло Боджаков е от Варна, през последните няколко години работи в IT индустрията. Несемеен, N4 в ранглистата на ИТЛ, валидна за Bottega ITL Finals 2020.

- Ивайло, откога играеш тенис и откога си в ИТЛ?
- Започнах да играя като малък, може би на 7 години. Успях да се развия сравнително добре и бях част от отбора на Черно море Елит Варна. След 2-3 години обаче загубих интерес към тениса и се отказах. Продължих с тенис на маса, а тенис на корт започнах да играя любителски пак на 23 години. Започнах да си припомням основните удари, но истински напреднах когато дойдох в София преди 7 години и когато се включих в ИТЛ.

- Какво ти харесва в тениса?
- Нямам представа. Обичам всички игри и спорта като цяло. Практикувал съм доста спортове - тренирал съм баскетбол, играл съм тенис на маса, дори шах съм тренирал. Играл съм волейбол, пробвал съм голф, от малък се интересувам и играя футбол. Карам велосипед. За мен движението е важно и обичам всички игри. Тенисът ми пасна необяснимо, явно някои спортове са по-подходящи за определени хора. В тениса ми харесва комплексността на спорта, това че можеш да се учиш дълго време, да използваш различни стратегии и удари. Психиката и тактиката имат голяма роля. Това, че си сам на корта също е важно. Когато взимаш решения се налага понякога да се бориш със себе си.

- Коя е най-голямата ти победа?
- Не съм много сигурен. Последният финал с Любен Попов беше много интересен. Не бях стигнал до 19:17 в тайбрека, и той ме победи със съвсем малко накрая. Тайбрекът беше пълен с драма, играхме го може би 20 минути. На корта съм точно за тези трудни мачове и независимо дали губя или печеля, те остават в съзнанието ми. Друг завързан мач беше на Мастърса миналата година с Иван Златанов 6:5, 5:6, 6:5. Това беше над 3 часа чиста игра, страшно трудно. Той победи и следващите дни се възстановявахме физически, за да можем да се чувстваме нормално. За мен е важно да играя мачове, в които да стигам лимитите си и да ги разширявам.

- Кой е най-трудният ти противник?
- Тази година със сигурност е Влади Искренов. Спря ме два пъти на финал и два пъти на полуфинал. В първия ни мач имах 4 поредни мачбола, но той ги отрази и спечели. Миналата година Любен Попов ме победи 6 или 7 пъти, без да имам победа срещу него. Неслучайно Влади е N1 в ранглистата – много е постоянен.

- Кое е най-силното ти оръжие на корта?
- Желанието ми да се боря и това, че се предавам трудно. Боря се със себе си, за да продължа и да постигна успех. Често точно тази борба е най-важна. Човек понякога сам се саботира и трябва да намери решение как да излезе победител в битката със себе си. Това ми е печелило много мачове, в които други противници не са успели да издържат.

- Кой удар искаш да подобриш?
- Абсолютно всички. Нямам удар, който да е перфектен. При нас, аматьорите, всички удари имат нужда от подобрение. Дори шампионите като Федерер, Надал и Джокович постоянно подобряват ударите си. Рафаел Надал все още усъвършенства сервиса си. Някои мои удари са по-силни от други, но всеки един от тях има нужда от подобрение. И аз работя върху тях. Харесва ми, че това се вижда, особено в мачовете.

- Какво правиш в критични моменти в мачовете?
- Често се сблъсквам със себе си. Дори най-силните състезатели имат желание да се откажат, когато са се борили дълго, а опонентът е труден или имат много геймове до победата. Менталната част от играта е особено важна в тези моменти. Преди време в моята игра, когато нещата ставаха критични, се предавах по-бързо. Но след години опит успявам да подобря този аспект от играта си. Усещам как в тези завързани моменти съм по-спокоен и показвам по-добра игра.

- Кой е идолът ти в тениса и защо?
- Най-много харесвам Надал. Най-важната причина за това е неговата борбеност и сърцето, което показва на корта. Волята за победа и това, че не се предава в нито един момент, независимо дали играе за важна точка или не. Винаги се старае да покаже най-доброто от себе си винаги. Харесвам и Федерер, защото той показва лекотата в спорта. Надал влага повече усилия и воля, за да стигне до успеха, който при други може би идва по-лесно.

- Тенисът помага ли на личния живот или пречи?
- Със сигурност помага. Разбира се, ако някое хоби поглъща цялото ти свободно време, може да навреди. В аматьорския тенис, на нашето ниво, където повечето от нас играят за удоволствие, може да помогне. Той може да те развие ментално, като начин на мислене, като воля за постигане на някаква цел, което и извън тениса е много важно. Осигурява физическа активност и те среща с приятни хора. В ИТЛ намерих не един и двама приятели.

- Коя е голямата ти цел в тениса?
- Да продължа да се развивам и да поддържам интереса си към играта. Да надграждам уменията си. Искам да стана N1 в годишната ранглиста на ИТЛ в края на годината. И се надявам в някой от следващите сезони да го постигна.

- Докога ще си на корта?
- Докато мога да ходя. Докато съм здрав искам да играя, да се виждаме с приятели. Както тези старци на по 70-80 години, които се виждат на корта, почти не се виждат, но са там и се забавляват. Моята цел е да съм здрав и до края да мога да играя.

- Какво очакваш от финалите на ИТЛ?
- Те са много интересни всяка година. Събрани са наистина добри състезатели. Тази година ми се струва, че ще бъде една от най-оспорваните. Защото въпреки че шампионът от миналата година Любен Попов е в схемата, не мисля, че той е сигурен победител. Има поне няколко играчи, които могат да спечелят титлата. Очаквам оспорван и забавен турнир. Имам късмета за втора поредна година да се класирам. Ключът за това е постоянството: играх в почти всички турнири на лигата. Със стабилно представяне успях да натрупам доста точки. Предвид добрата настилка в MG Tennis Club и хубавия формат, бих могъл да се представя добре и да изляза от групите.