Григор Димитров и Роджър Рашийд дадоха интересно интервю пред австралийските медии, в което разкриха множество любопитни подробности от отношенията помежду им. Говориха и за постоянно разискваните теми - сравненията с Федерер, за които двамата правят всичко възможно да бъдат ограничени и за нестихващите коментари за връзката му с Шарапова.

"Никога не съм се плашил от работа, особено във фитнеса, така че е хубаво да има някой, който да те предизвиква, въпреки че на моменти ми идва малко тежко", отговори Гришо на въпрос как се работи с човек като Роджър Рашийд, известен с вниманието, което обръща на физиката.  "Така и трябва да е. Това е отличен тест, който да ти даде ясна представа какво можеш да очакваш от себе си, когато на корта е истинска жега", включва се треньорът му.

По време на интервюто стана ясно, че Роджър Рашийд е наложил някои интересни забрани още в началото на партньорството им - да спре да носи розовите тенис обувки, с които се състезава Федерер и да престане с опитите да прави атрактивни удари, а вместо това да ги замени с ефективни. АТР също си "изпати" от забраните на австралиеца, който наскоро поиска от официалния профил на Григор да бъдат премахнати всички сравнения с Федерер, както и прякорите "Baby Fed"  и "Showtime".

"Едно от първите неща, които Роджър ми каза, бе без повече щуротии на корта. Каза ми, че от утре повече няма и да нося розовите тенис обувки", разказва през смях Гришо или поне това е неговата версия. Тази на Рашийд е малко по-различна - "Слушай, приятел, никога няма да носиш нещо розово по себе си, когато си с мен. "Ок, няма проблем", ми отговори той", добавя австралиецът. Между другото нещо подобно се случи и на Гаел Монфис, когато преди години заповаха съвместна работа и Рашийд му забрани да прави типичните за французина щуротии по корта.

"Малко прилича на футболна история, когато треньорът прави забележки за дългата коса, вързана на опашка или нещо подобно. Има го малко този момент, но съм и загрижен за това как Григор си създава имиджа", коментира треньорът му.

Което автоматически означава и спиране на сравненията с Федерер, започнали от бившия му треньор Петер Лундгрен. "В началото на кариерата ми бе забавно в известна степен и си мислех, че в даден момент ще се спре с тези сравнения. Но се получи точно обратното и с всеки изминал ден те се увеличаваха все повече и повече. Хората продължаваха  да говорят за това и ми стана неприятно. Исках да им кажа: "Момчета, това не е името ми, това не съм аз." Така че трябваше да направя нещо и мисля, че в известна степен се доказах, че имам свой стил", споделя Григор димитров.

"Просто се прекали с това", добавя Рашийд. "Добре е за медиите, които искат да привличат внимание, и ги разбирам, но той иска да бъде самостоятелна личност. Да, те имат някои общи черти и е добре да се говори за това в самото начало, но трябва да се продължи напред", включва се австралиецът.

Разбира се, не бе подмината и другата тема - тази за Мария Шарапова.  "Мария е гладна за успехи. Тя има страхотна психика, иска да излезе на корта и да убива", описва я Роджър Рашийд. "В нейно лице се вижда личност, която е отдадена на тениса, без значение колко големи чекове получава на нейно име. За нея това е без никакво значение. Контузията я съспипа. Тя живее, за да е на тенис корта. Относно връзката им, и двамата знаят, че имат професия и не мисля, че това по някакъв начин ще навреди на пътя, по който е поел Григор."

Шампионът от Уимбълдън и US Open при юношите споделя, че изобщо не е изненадан от огромния интерес на медиите към личния му живот. "Разбира се, всички сме наясно, че Мария си е Мария и това няма как да се скрие. Случи се толкова бързо, но всичко между нас се развива страхотно и съм много щастлив. Няма как да избегнем разговорите за тениса, но имаме и много общо интереси извън него.

Двамата сме почти винаги заети, тъй като или сме на корта, или се подготвяме за даден мач, или сме във фитнеса и т.н. Поради тази причина, когато сме си вкъши, просто искаме да се насладим на моментите, в което сме заедно. За нас това време е много ценно и смятам, че и двамата го оценяваме по най-добрия начин", коментира Димитров.

"Дали тренираме заедно? Правили сме го няколко пъти. Тя удря топката много добре, в което никога не съм се съмнявал, но си мислех, че няма да бъде толкова сериозна, когато играе срещу мен. Тя обаче е много състезателна личност, но пък аз ѝ отвръщам с някои от моите си удари и всичко е много различно", добавя Гришо.

Роджър Рашийд обаче изглежда не е голям фен на тези "странни" удари, както ги описва самият българин. "Казах му: "Искаш ли след даден двубой да гледаш триминутно видео с най-добрите моменти, в което твоите изпълнения заемат две минути и половина, но въпреки това си загубил този мач с 3-6 3-6? Аз предпочитам да не е така.

Ще дойде време, когато да прави тези удари и те ще му идват отвътре, но първо трябва да опознае играта си. Не го критикувам. Просто въпросът е следният: "Какво искаш да постигнеш? Добре, за да успееш, трябва да направиш определени неща, а други въобще не може да ги дискутираме." Всичко се свежда до това да осъзнаваш какво е нуждно, за да си свършиш добре работата", заявява австралийският специалист.

Според Рашийд, който в миналото е работил с тенисисти като Хюит, Монфис и Цонга, Димитров се нуждае от много работа, що се отнася до физическата му подготовка, тъй като тялото му е две години по-назад от нивото, на което трябва да бъде. Въпреки това, австралиецът смята, че уменията му на тенис корта са невероятни и просто трябва да бъде по-постоянен в изявите си, както и да подобри представянето си на турнирите от Големия шлем, където от 13 участия е достигал до трети кръг само веднъж.

"Ако съберете всички млади тенисисти на едно място и ме попитате с кого мога и искам да работя, именно той ще бъде играчът, който ще ме накара да кажа: "Да, с него мога да прекарам толкова много седмици на тура и да го наставлявам както на корта, така и извън него. Той е само на 22 години и все още е бебе", завършва Рашийд.

Но не и "Бейби Фед". Вече не.

Материал на tenniskafe.com