„Чупя рекорди всяка година”, с усмивка сподели Цветана Пиронкова на въпрос на Гонг факта, че постави нов рекорд в родния тенис – най-много години в националния отбор. 2013-та е 11 година за пловдивчанката във Фед къп, като така задмина сетстрите Катерина и Маги Малееви, които имат по 10. Припомняме, че миналата година пък първата ни ракета би друг рекорд на Катерина Малеева за най-много мачове за България. Цвети вече има 30, а Катя – 28.

„Това е положително. Винаги се чувствам много горда и много доволна от това, че имам възможността да играя за България на този турнир”, допълни Пиронкова. Тя също така комантира за Гонг и баланса си от 23 победи и 23 загуби за Фед къп с думите: „Изравнила съм ги. Надявам се да направя баланса си положителен. Сега би бил един много добър момент за това”.

На заминаване през Турция за Израел и мачовете от І група на зона Европа/Африка на неофициалното световно отборно първенство по тенис за жени, Цветана Пиронкова каза: „Отиваме в Ейлат за победа! Жребият ни е добър. Ще направим един добър турнир като най-голямата ни амбиция е да стигнем до мач за плейофа и оттам ще видим. С този отбор играем от няколко години и добре се познаваме момичетата. Свикнала съм на двойки да играя с Дия Евтимова защото с нея сме играли доста заедно. С Елица Костава сме били тандем един или два пъти, а и Изабелла Шиникова напоследък играе доста добре. Затова на място и на момента ще преценим коя ще ни е двойката”.

България е в група Д с Холандия, Люксембург и Словения за Фед Къп, като мачовете ни са от 6 до 8 февруари сутринта. Победителят в потака ще спори със спечелилия група Б (Великобритания, Унгария, Португалия, Босна и Херцеговина ) за плейоф за влизане в Световна група. През 2010 и 2011 година отново в Ейлат България загуби от Холандия и Люксембург с 1:2 победи, но би Словения с 2:1. По тази тема Цвети коментира: „Мач с мач не си прилича. Оттогава са минали 1-2 години и не може да ги съпоставяме. Сега отиваме с нови амбиции и с нови сили, ще дадем всичко от себе си и това е най-важното. Отиваме там, правим каквото можем, раздаваме се на макс и това е! Формата ми е добра и влизам вече в ритъм”.

Ето и думите й за началото на 2013-та: „За новия сезон съм играла 3 турнира. Започнах доста добре и бях много доволна от първия си турнир, но за съжаление на Откритото първенство на Австралия нещо не се представих много добре. Но усещам, че имам израстване в играта си. Надявам се следващите турнири да покажа наистина добри резултати. Бих си пожелала да бъда по-постоянна в изявите си”.