Изявленията на президента на руската федерация по художествена гимнастика Ирина Винер-Усманова за съдийството на Олимпийските игри в Токио предизвикаха дискусия в България. Това каза за ТАСС руският треньор по биатлон Александър Касперович, който е начело на българския национален отбор за втора поредна година.

Винер-Усманова остана недоволна от съдийството на олимпиадата. В индивидуалния многобой Дина Аверина остана втора след Линой Ашрам от Израел, а при ансамблите България спечели титлата, побеждавайки Русия.

"Разбира се, тук се обсъждат изявленията на Ирина Винер-Усманова. По отношение на съдийството това е труден технически вид спорт, така че ми е трудно да преценя. Но победата тук беше приета с радост - преди това България никога не е имала златен медал при ансамблите на Олимпийските игри. В същото време за индивидуалната надпревара мнозина казват, че нашите наистина бяха ощетени", каза Касперович.

"Що се отнася до ансамблите, отбелязва се по-трудната програма за българския национален отбор. Момичетата им са много силни и много внимание се отделя на художествената гимнастика в България. Тя се практикува навсякъде, дори на спортната база Белмекен сега има 50 момичета. Миналата година бяхме във Варна - там бяха 300. У нас, разбира се, повече тренират този спорт, но в България сега има бум в художествената гимнастика", добави той.