Олимпийските шампионки по художествена гимнастика от Токио 2020 Симона Денкова, Стефани Кирякова, Лаура Траатс, Ерика Зафирова и Мадлен Радуканова и по бокс Стойка Кръстева бяха обявени за "Почетен гражданин" на София.

Номинациите, направени от кмета Йорданка Фандъкова, бяха гласувани по време на днешното заседание на Столичния общински съвет. С приза бяха удостоени и треньорите Весела Димитрова, Михаела Маевска и Борислав Георгиев, както и президентът на БФХудожествена гимнастика Илиана Раева.

"Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Ерика Зафирова доказаха безапелационни, че България има място на олимпийската карта. Отличието, което ансамбълът на България спечели в Токио, написа нова история в художествената гимнастика. С професионален принос, неуморна работа и загриженост треньорите в лицата на Весела Димитрова и Михаела Маевска, създадоха отбор, изградиха личности. Основен принос в развитието на художествената гимнастика в България и света има Илиана Сиракова, председател на Българската федерация по художествена гимнастика. Дългогодишен състезател и носител на редица медали и отличия, Илиана Сиракова, в качеството на ръководител и стратег, създаде условия, които донесоха първия олимпийски златен медал в българската художествена гимнастика", се казва в мотивите на Йорданка Фандъкова до столичните съветници.