Мария Гроздева участва на цели 7 олимпиади, като на 4 от тях успява да завоюва отличие. В Барселона през 1992 година и в Атланта през 1996 година тя остава трета, а в Сидни през 2000 година триумфира с първата си титла. Най-доброто й представяне е в Атина през 2004 година, когато печели златен и бронзов медал.  

lap.bg
19 снимки

Успехите на Гроздева не се изчерпват само с Олимпийските игри. Тя е многократна европейска шампионка и победителка в състезания за Световната купа. Притежателка е на олимпийски и европейски рекорд на малокалибрен пистолет. Избрана е за Спортист №1 на България за 2004 година. През същата година печели и приза за най-добър спортист на Балканите.

Рано тази сутрин Мария Гроздева се завърна в България след 7-ото си, последно участие на Олимпийски игри в Токио. 

„Не беше трудно да взема това решение да се откажа от спорта, защото аз се подготвях за този край от половин година насам. Дори съжалявам, че подготовката ми беше добра, не бе за такова представяне. Не всеки човек може да покаже винаги възможностите си. Малко ми у мъчно, че едва ли с това „семейство“ от целия свят повече ще се видим", започна тя.

"Не беше никак лесно лесно! Напрежението беше голямо. Всеки ден, всеки месец. И става все по-тежко с годините. Затова чаках този момент с радост. Да не мисля за оръжие, за тренировки, за състезание.“, заяви легендарната Мария Гроздева при пристигането си в София.