Много емоционална и изключително бляскава церемония сложи край на Олимпийските игри в Париж. Прекрасно шоу с много ефектни елементи като замисъл предложиха домакините на „Стад дьо Франс“.

Стадионът се превърна в огромна концертна зала, която беше прекрасен финал за изминалите 16 дни, изпълнени с толкова много успехи, медали, сълзи от щастие и от мъка, емоции, постижения, рекорди и падения.

Градът на любовта предаде щафетата на домакина на Летните игри през 2028 година Лос Анджелис. В главно действащо лице се превърна холивудската звезда Том Круз, който скочи от покрива на стадиона в стил Итън Хънт от „Мисията невъзможна“.

Част от днешната церемония по закриването премине под надслов „Рекорди“. Шоуто, организирано от артистичния директор Томас Жоли, се случи, благодарение на стотици изпълнители, сред които акробати, танцьори и циркови артисти.

Голямото събитие ще включи и традиционни моменти на церемониите като парад на спортистите и предаването на олимпийския флаг на Организационния комитет на Лос Анджелис 2028. Българският трикольор беше внесен от Боряна Калейн и Семен Новиков, които спечелиха сребърен и златен медал за страната ни.

Истински триумф на американското музикално шоу, при предаването на олимпийския флаг, направиха Били Айлиш, Снуп Дог, Д-р Дре и Red Hot Chili Peppers, включвайки се от плажовете на Лос Анджелис.

След повече от две седмици брилянтни спортни състезания, голяма драма, сълзи, празненства и невероятни истории президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах обяви Игрите за закрити.

Прекрасно светлинно шоу и много фойерверки сложиха край на Олимпиадата във френската столица, която със сигурност ще остане като една от най-запомнящите се в съвременната спортна история.


Как протече церемонията през погледа на Gong.bg:

Прекрасна и много емоционална церемония закри Олимпийските игри в Париж.

Фойерверки и светлинно шоу над "Стад дьо Франс".

Това не е всичко. Шоуто в Париж продължава с прекрасно изпълнение на легендарната песен на Франк Синатра "My way" от популярна френска певица. 

Точно в 1:00 часа след полунощ на 12 август Томас Бах обяви Олимпийските игри в Париж за закрити.

След изпълнението им се връщаме отново на "Стад дьо Франс", където Леон Маршан внася пламъчето с олимпийския огън.

Страхотно шоу направиха Снууп Дог и Д-р Дре на плажа в ЛА. Ако това е само леко загатване какво ще се случи след четири години, то вече нямаме търпение за следващата Олимпиада. 

Денят изглежда прекрасен на Венис Бийч, но духа силен вятър, докато Снууп Дог се опитва да развее олимпийския флаг и почти е вдигнат от сцената.

На сцената от ЛА изгря и Били Айлиш, една от големите съвременни звезди.

Всички фенове на Антъни Кийдис биха харесали мустачките му. laughwink

Олимпийското знаме се предава от четирикратния олимпийски златен медалист Майкъл Джонсън на скейтбордиста Джагър Ийтън и завършва на плажа, където се появиха легендарните Red Hot Chilli Peppers! 

В ЛА ни приветстват в града на мечтателите.

Холивудският актьор Том Круз "кацна" на покрива на "Стад дьо Франс". Той се спусна от там сред спортистите на пистата. Мина сред тях и поздрави много от атлетите, за да се качи на сцената при кмета на Лос Анджелис. Той взе олимпийския флаг от Симон Байлс. След това се качи на мотоциклет заедно със знамето.

Церемонията по закриването на Олимпийските игри

източник: Gulliver/GettyImages

Олимпийският флаг беше предаден в ръцете на кмета на Лос Анджелис. Именно там ще се състоят следващите Летни игри през 2028 година. Последва изпълнение на живо на химна на САЩ. На сцената с олимпийския флаг в ръце е и голямата състезателка по спортна гимнастика Симон Байлс.

Снимки на Боряна Калейн и Семен Новиков от внасянето на българското знаме на церемонията преди парада на спортистите.

StartPhoto.bg
20 снимки

След изказванията на Томас Бах и Тони Естанге прозвуча и олимпийския химн.

Президентът на МОК Томас Бах също благодари на всички организатори и участници.

Мога да ви уверя, че това беше невероятна сцена. Милиони поздравяваха атлетите, милиони зрители на прекрасни стадиони създадоха изумителна обстановка. Повече от половината свят се впусна в това приключение, в което видяхме разнообразието и начина, по който трябва да живеем заедно“, сподели Томас Бах.

Благодаря, че ни помогнахте да направим тези Игри толкова успешни. Благодаря на всички шофьори, в транспортните услуги, на тези, които ни опазиха, на позицията, армията, жандармерията, пожарникарите. Благодаря на всички, вие направихте тези Игри вашите Игри. Вие направихте така че да се намираме в състояние на духа, което да ни кара да искаме да пеем. Към атлетите, какво мога да кажа, ние знаехме, че ще бъдете брилянтни. Усещахме как сърцата ни препускаха, крещяха, радваха се, имахме нужда от тези емоции, от Симон, Мондо, Джокович и Ноле. Вие подобрихте толкова много рекорди, с ваша помощ Париж строши толкова много рекорди на дребни парчета. Пожелавам всичко най-добро на приятелите си в ЛА. Няма как да не поздравя и отбора на Франция“, сподели председателят на организационния комитет на Олимпийските игри Париж Тони Естанге.

Още малко красиви моменти от нашето участие в заключителната част от Игрите - Боряна Калейн:

Френската рок група "Финикс" изгря на сцената.

Петте олимпийски кръга се издигнаха над  стадиона.

Фигура, наречена Златния пътешественик, се спуска от небето към стадиона. Знамето на Гърция е внесено на съоръжението. Гимнастици, циркови артисти, танцьори и изпълнители взимат участие в поредния сегмент от церемонията. Френският танцьор Артър Кадре е мъжът в костюма на Златния пътешественик.

Златният пътешественик на стадиона за церемонията

източник: Gulliver/GettyImages

Започва съществената част от шоуто, с музикални изпълнители, светлинно шоу и ефектни моменти, подготвени от организаторите и артистичния директор и режисьор Томас Жоли.

Благодарствени думи и жест към доброволците, които взеха участие в провеждането на Олимпийските игри.

Кадри от влизането на българите на стадиона

Като част от церемонията ще бъде и награждаването на победителките от маратона, който се проведе в последния ден от Игрите. Нидерландката Сифан Хасан, бронзова медалистка в бяганията на 5000 и 10000 метра, спечели златото. След нея финишираха Тигст Асефа от Етиопия и Хелън Обири от Етиопия.

Калейн и Новиков

източник: Gulliver/GettyImages

Емблематична музика звучи на стадиона. В това число и "We Are the Champions" на Queen.

Снимка на Боряна Калейн и Семен Новиков при влизането им/снимка: БГНЕС

Повече от 20 000 полицаи  се грижат за сигурността и безопасността, като 2500 полицаи ас на "Стад дьо Франс".

Точно до делегацията на Китай видяхме и българските състезатели и треньори. Те гордо вееха български знамена. 

Спортните делегации също влизат на стадиона. Спортистите от заключителната част на Игрите имат щастието да присъстват на бляскавата церемония. Атлетите се появяват със своите знамена и изведнъж децибелите се вдигат на "Стад дьо Франс". 

Българският олимпийски тим преди да се наслади на церемонията по закриването/снимка: БОК

Българските олимпийци преди да влязат на стадиона и да се насладят на закриването

източник: БОК

България изпраща една много успешна Олимпиада. Страната ни завърши на 26-о място в крайното класиране по медали. Тимът ни спечели общо 7 отличия (3 златни, 1 сребърен и 3 бронзови), което ни нареди високо в подреждането по нации.

Боряна Калейн и Семен Новиков са знаменосци за България на церемонията. Двамата развяха трибагреника на стадиона.

Героите на Олимпийските игри навлизат на стадиона със знамената.

Президентът на Франция Еманюел Макрон и президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах се поздравиха в знак на взаимна благодарност за случилото се през изминалите две седмици.  

Веднага след това камерите ни пренесоха към "Стад дьо Франс", където забелязахме български знамена. 

В началото на церемонията плувецът от Франция Леон Маршан, който спечели четири златни медала в Париж, се доближи до жертвеника с олимпийския огън, за да съхрани пламъчето, което ще грее в сърцата през следващите 4 години.