България завърши на 26-о място в крайното класиране по медали на Олимпиадата в Париж. Тимът ни спечели общо 7 отличия (3 златни, 1 сребърен и 3 бронзови), което ни нареди високо в подреждането по нации.

Олимпийският ни тим спечели отличията в пет различни спорта – бокс, художествена гимнастика, таекуондо, вдигане на тежести и борба.

След нас са традиционни спортни нации като Чехия, Полша, Дания, Австрия, Сърбия. В Токио завършихме на 30-а позиция. Преди това в Рио де Жанейро 54-о място, в Лондон – 51-о място, в Пекин – 40-о.

Участие във френската столица взеха представители на 206 нации.

Като брой отличия Париж 2024 е втората най-успешна от 20 години след Игрите в Атина, където националните състезатели печелят 12 медала, но само два от тях са златни, един е сребърен и девет са бронзови.

Стефка Костадинова: Всеки наш олимпиец заслужава аплодисменти

В събота, 10 август, атлетът Тихомир Иванов сложи край на българското участие преди 16-ия състезателен ден на Олимпиадата във френската столица. Общо 46 атлети от страната се състезаваха в 15 вида спорт. 

Българските медалисти в Париж

източник: Gulliver/GettyImages

Борците Семен Новиков в категория до 87 килограма при класиците и Магомед Рамазанов при 86-килограмовите в свободния стил и тежкоатлетът Карлос Насар в категория до 89 килограма триумфираха с титлите.  

Със сребро пък се окичи Боряна Калейн в индивидуалния многобой по художествена гимнастика, а бронз заслужиха таекуондистката Кимиа Ализаде при 57-килограмовите, състезателят по вдигане на тежести Божидар Андреев в категория до 73 килограма и боксьорът при 57-килограмовите Хавиер Ибаниес.