Все още има вероятност състезателката по спортна гимнастика Джордан Чайлс (САЩ) да не върне бронзовия си медал след големия скандал в спортната гимнастика на Олимпиадата в Париж.

От Международния гимнастически съвет (ФИГ) обявиха, че въпреки че са възстановили първоначалния ред във финала на земя, представител на централата уточни, че „преразпределението на медалите е отговорност на Международния олимпийски комитет (МОК)“.

Все още не е ясно дали Джордан Чайлс, която вече се прибра в САЩ с медала си, ще трябва да го върне.

Изданията напомнят, че прецедент, създаден от Спортния арбитражен съд (КАС) при подобна ситуация през 2022 година, предполага, че и двете състезателки може би ще запазят медалите си.

През 2022 година швейцарката Фани Смит и германката Даниела Майер бяха наградени с бронзови олимпийски медали след продължителен спор. Първоначално Смит пресече финалната линия на трето място в олимпийското състезание по ски крос за жени в Пекин. След преразглеждане бе обявено, че е на четвърто място, което означаваше бронз за Майер. Смит и швейцарската ски федерация обжалваха решението и Смит беше възстановена като бронзова медалистка 9 дни след състезанието и 6 дни след церемонията по закриването.

Бронзът от финала на земя за жени беше обявен за румънката Ана Барбосу, ​​след като Международната федерация по гимнастика (ФИГ) се съобрази с решението на КАС след жалба.

Решението дойде по-малко от 24 часа, след като Спортният арбитражен съд отмени контестацията, направена от треньора на отбора на САЩ Сесил Ланди по време на състезанието, което изкачи Чайлс на подиума. 

КАС постанови в събота, че обжалването от Ланди за добавяне на 0,1 точки към резултата на Джордан Чайлс е извън 1-минутния прозорец, разрешен от ФИГ.

Специалната комисия обяви, че жалбата на Ланди е дошла 1 минута и 4 секунди след публикуването на резултата. Затова след отмяната на контестацията Чайлс отива на пето място. Медалът ѝ обаче вече беше връчен. Състезанието приключи преди около седмица.

Награждаването на земя в Париж беше широко обсъждано в социалните мрежи заради реакцията на американките Джордан Чайлс и Симон Байлс да отдадат почит на своята съперничка, спечелила злато в този финал.

Джордан Чайлс от САЩ на финала на земя в Париж

източник: Gulliver/GettyImages