Борецът Семен Новиков донесе първия златен медал за България на Олимпийските игри в Париж. Родният национал спечели титлата в класическата борба до 87 кг., побеждавайки във финала по безапелационен начин иранеца Алиреза Мохмадипиани

„Не беше леко. Най-важното беше, че вярвах в себе си. Най-важното бе, че треньорът повярва в мен. Най-важното бе, че Гриша Ганчев винаги вярваше в мен. Затова съм тук. Много съм радостен, че успях да донеса медал на България. Всеки ден гледах класирането с медалите и мислех, че трябваше да оправя ситуацията. Надявам се това да не е последният медал”, сподели Новиков пред БНТ.

Той се превърна в първия европеец с титла в класическата борба в Париж.

startphoto.bg
93 снимки

„Не знаех, че съм единственият европеец шампион в класическата борба. Значи съм се борил не само за България, но и за цяла Европа.

бях много мотивира н и настроен да не давам шансове на своя противник. Доколкото знам той е младо момче. Видяхме с треньора ми, че аз съм на друго ниво. Трябваше просто да изляза и да докажа това.

Надявам се, че донесох  много радост на българския народ.. Знам, че в България обичат руснаците, но сега повече хора ще обичат и украинците. Знам химна на България от европейското.

Не мога да посветя медала на един човек. Посвещавам този медал на моите родители в Украйна, на Гриша Ганчев, който ми даде втори живот в спорта”, каза още Семен Новиков