Хавиер Ибаниес спечели бронзов медал от Олимпийските игри в Париж, след като загуби полуфиналната битка в категория до 57 килограма на боксовия турнир срещу Мунарбек Сеитбек Уулу от Киргизстан.

Двамата направиха много равностойна битка, но в крайна сметка Сеитбек Уулу получи неединодушно съдийско решение. Четирима от съдиите му дадоха минимална преднина от 29:28, докато петият съдия даде 29:28 в полза на представителя на България.

По този начин Ибаниес приключва участието си във френската столица с бронзов медал, който е единственият за България от боксовия турнир в Париж.

Guilliver/GettyImages
9 снимки

Така само за една вечер България грабна четири медала - титла на Семен Новиков и бронзови отличия за Кимиа Ализаде, Божидар Андреев и Хавиер Ибаниес.

Първи рунд:

Българският представител тръгна с двоен ляв и нанесе няколко силни удара в главата на киргизтанеца. Определено нашият боксьор беше по-активен, а в първия рунд той опита три бързи крошета. Малко след това вкара десен прав и десен овърхед, който приключи в ръкавицата на съперника.

Ибаниес държеше добра дистанция и опитваше резки движения. С комбинация от десен и леви прави Ибаниес продължи с предимството си. В крайна сметка реферският състав, който така или иначе е полемичен в хода на целите Олимпийски игри, даде първия рунд на киргизстанеца.

Втори рунд:

Втората част стартира с отлична комбинация на Ибаниес, по подобие на първата част. Нашият атлет нанесе няколко добри удара в тялото на съперника.

Родният атлет продължи с дейното си представяне и с няколко комбинации успя да притесни опонента. Киргизът също нанесе няколко леви крошета. С 3:2 съдийски гласа и вторият рунд отиде за Мунарбек Уулу.

Трети рунд:

Ибаниес стартира доста дейно третата част, след като изоставаше нечестно след съдийските решения във френската столица. Българинът определено стоеше много по-добре от своя съперник, но в крайна сметка победата отиде към актива на съперника му, причудливо на всички зрители на „Филип Шатрие“.