Семен Новиков спечели първи златен медал за България на Олимпиадата в Париж. Новиков победи категорично иранеца Алиреза Мохмадипиани във финала със 7:0 на категория до 87 килограма на олимпийския турнир по класическа борба.

Това е първа титла за българската борба от 24 години насам.

Start-photo.bg
13 снимки

Двубоят започна доста равностойно, докато иранецът не беше свален в партер, за да може родният национал да регистрира първата си точка. Последва великолепно прехвърляне, което донесе нови две точки в актива на Новиков.

Именно при такъв резултат завърши първата част от финала.

startphoto.bg
93 снимки

Втората част Новиков започна доста агресивно, а това ми помогна да прави своя съперник в нов партер, за 4:0. Този път обаче родният представител не успя да спечели нови точки, след като не рискува допълнително. Семен регистрира поредната си точка, след като успя да избута своя съперник от тепиха.

Веднага след това съдиите отсъдиха нова точка в актива на родния национал за 6:0, но щабът на иранеца поиска обжалване.

Алиреза Мохмадипиани нямаше какво друго да направи, освен в оставащото време да рискува, а това се оказа добре дошло за Новиков. Родният борец ловко успя да се справи а атаките на своя противник и да го избута за пореден път извън тепиха за 7:0 за категоричния успех и първото злато за България от Париж.