Искате да разберете какво е чувството да си шампион като Себастиан Льоб или Себастиан Ожие?

Следващите няколко съвета са точно за вас.

Следвайте ги и е много вероятно да направите първите си стъпки в ралито с лекота.

Присъединете се към автомобилен клуб

Независимо дали искате да бъдете автомобилен състезател, навигатор или инженер, местният клуб винаги ще подкрепи ентусиазма ви и ще ви помогне. Отидете и станете член. Много световни състезатели като звездата на Хюндай - Хейдън Падън, са проправили своя път към голямата сцена именно по този начин.

Намерете си наставник

След като вече сте се присъединили към съответния клуб, идва време да намерите хора, с които ще можете да работите в бъдеще. Яри Мати Латвала, например, съветва да започнете да практикувате с някой, който има опит в областта, за да ви дава ценни напътствия и да ви начертае най-добрия път за навлизане в същността на спорта.

източник: Red Bull Content Pool

Запишете се в рали училище

Обичате да гледате рали състезания по телевизията, в YouTube, но въпросът е дали обичате самите вие да пилотирате рали автомобил? Преди да се впуснете с всички сили към същността на спорта, е препоръчително да отидете в рали училище и да се запишете за еднодневен въвеждащ курс. По този начин ще разберете дали представите ви практикуване на спорта ще се оправдаят, или той не е подходящ за вас. Ако се окаже, че не ви допада да бъдете пилот, не се притеснявайте, винаги има план Б. Можете да седнете от другата страна и да бъдете навигатор. Хората, които извършват тази дейност, са не по-малко важни.

Намерете си кола...дори и да е бавна

Е, решихте ли, че рали спортът е най-подходящият за вас? Това означава, че идва моментът да си намерете кола, с която да ставате все по-добри. Яри Мати Латвала съветва начинаещите рали пилоти да пробват колкото може повече коли, за да преценят кой е най-добрият вариант за тях. Той добавя, че не е нужно да се притеснявате, ако автомобилът ви не е най-мощният. Важно е да извлечете максимума от първата си кола и чак тогава да се замислите за нещо по-добро. Начинаещите пилоти често правят грешки и е много по-вероятно да разберете какви са те, ако карате по-бавен автомобил с по-ниска скорост. И не на последно място - не забравяйте обезопасяващата екипировка. Не се качвайте в колата без нея!

рали спорт

източник: Red Bull Content Pool

Безопасността на първо място

Едва ли някой ще отрече, че в спортове като ралито, безопасността е най-важното нещо. Когато купувате първата си кола, е хубаво да имате опитен човек до себе си, за да ви каже дали всичко с нея е наред. Най-вероятно този човек, можете да го намерите и в клуба, в който сте станали член. Уверете се, че сте избрали най-удобната за вас седалка и че коланите са в изправност. И не на последно място, не сядайте в колата без да имате система за защита на главата и врата и разбира се - каска.

Карайте винаги, когато имате възможност

Опитът е един от най-важните аспекти, що се отнася до прогрес в даден спорт. И при ралито не е по-различно. Затова практикувайте във всеки един момент, в който ви се отдава възможност. Крис Мийки - победителят в рали Аржентина през изминалата година, споделя, че когато е бил начинаещ е искал да кара по всяко време, независимо от метеорологичните условия. Според него това е правилният начин да придобиеш ценен опит, защото виждаш как автомобилът реагира на различните видове настилки.

Започнете работа, свързана със спорта

Много хора мечтаят да започнат работа, свързана с любимото им занимание. Ричард Бърнс, който е рали шампион от 2001 г. е направил точно това. Той е бил инструктор в рали училище, помагал е на отборите като механик и е карал вановете на отбора, за който впоследствие започва да се състезава.

В този период той е навлязъл в дълбочина в спорта и му е помогнал да осъзнае какво всъщност иска да постигне в него.

рали спорт

източник: Red Bull Content Pool